31. maj 2014

Materinski, starševski, očetovski dopust - vloga, obrazci in novosti

Nova sprememba Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP) je bil sprejeta 14.4.2014 in uvaja sledeče spremembe:

STARŠEVSKI DOPUST:
  • Materinski dopust (prej porodniški dopust), ostaja 105 dni. 
  • Starševski dopust bo trajal enako 260 dni (prej dopust za nego in varstvo otroka) le da vsakemu od staršev pripada 130 dni. Mati lahko na očeta prenese 100 dni, 30 dni pa je neprenosljivih. Oče lahko prenese na mater vseh 130 dni starševskega dopusta. Mati torej koristi od najmanj 30 dni do največ 260 dni. Oče pa od najmanj 0 dni do največ 130 dni.
  • Očetje imajo 15 dni očetovskega dopusta kot do zdaj (ob rojstvu dojenčka, skupaj z mamo), na novo pa dodatno 15 dni (plačanega) očetovskega dopusta po poteku starševskega dopusta, po enem letu. To pomeni, da se podaljšuje celotno trajanje dopustov ob rojstvu otroka z 12 na 12,5 meseca. Zakon predvideva časovni odmik uveljavitve te novosti: v 3 letih po letu, ki sledi 2,5-odstotni rasti BDP-ja, se dolžina plačanega očetovskega dopusta vsako leto podaljša za 5 dni, dolžina neplačanega očetovskega dopusta (ki sedaj traja 75 dni) pa se vsako leto skrajša za 25 dni.
Druge novosti zakona:
  • podaljšanje pravice do dela s krajšim delovnim časom v primeru dveh otrok, namesto do 6 leta starosti otroka, zdaj do končanega prvega razreda (prej do dopolnjenega 6 leta drugega otroka), pri čemer je leto pravice neprenosljiva pravica vsakega od staršev
  • zvišanje dodatka k otroškemu dodatku v enostarševskih družinah z 10 % na 30 %
  • uskladitev terminologije z mednarodnimi dokumenti (prej: porodniški dopust, očetovski dopust in dopust za nego in varstvo otroka; zdaj: materinski dopust, očetovski dopust, starševski dopust)

OBRAZCI:
Obrazce potrebne za starševski dopust najdete na tem naslovu: Obrazci - Ministrstvo (MDDSZ)
Natisnite jih in izpolnite. Vse predložite pristojnemu Centru za socialno delo mesec pred nastopom porodniške. Nastop porodniške si lahko izračunate tukaj: Center za socialno delo Šiška

Posodobljeno 16.8.2008, 10.10.2013, 31.5.2014

4. maj 2014

Sončna očala za dojenčke in otroke

Kako izbrati sončna očala otroku?
Nekaj dejstev:
  • Otroku se oko razvije do 12 leta za 75%.
  • Očala varujejo oči pred nastankom sive mrene, degeneracije rumene pege v poznejšem življenjskem obdobju in pred poškodbami očesne roženice.
  • Kakovostna očala ščitijo 99-100% pred UVA in UVB žarki. Stekla so običajno iz plastike - polikarbonata.
  • Priporočljiv je nakup pri optiku ali v lekarni. Optiki imajo običajno tudi posebno napravo s katero se lahko preverijo propustnost UV-žarkov. 
  • Lastnosti: Na trgu obstajajo očala s posebnim paščkom na ježka ali z neoprenskim trakecem in očala z izredno mehkimi ročaji. Pazite, da so očala iz materialov, ki se ne razbijejo.
  • Cene sončnih očal se gibljejo med 20€ in 50€.
  • Znamke:  Chicco, Babybanz, Julbo...
Kategorije filtrov:
Vsa sončna očala nudijo enako raven zaščite proti UV žarkom ne glede na kategorijo filtra.
Kategorija 0: prepustnost svetlobe je med 80 in 100% (navadno ali rahlo zatemnjeno steklo). Uporaba: pri športu.
Kategorija 1: prepustnost svetlobe je med 43 in 80% (rahlo zatemnjena stekla). Uporaba:  za vsakdnevno uporabo.
Kategorija 2: prepustnost svetlobe je med 18 in 43 % (srednje zatemnjena stekla). Uporaba:  za vsakdnevno uporabo pri močnejši svetlobi.
Kategorija 3: prepustnost svetlobe je med 8 in 18% (močno zatemnjena stekla). Uporaba:  pri močnem soncu za na morje, hribe, ob tem pa so še vedno primerna za vožnjo avtomobila.
Kategorija 4: prepustnost svetlobe je med  3 in 8 % (zelo močno zatemnjena stekla). Uporaba:  za pohodnike in niso primerna za vožnjo in uporabo na cesti.

Več o zaščiti otrok pred soncem in UV indeksu si preberite v članku na Otročarije.net - Otrok na soncu.

Objavljeno: 30.4.2010, Posodobljeno 2.7.2013, 4.5.2014