Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

17. november 2008

Keglove vaje - vaje za mišice medeničnega dna

Keglove vaje (ang. Kegel exercises) izboljšujejo dolovanje mišic medeničnega dna, ki so pomembne za zadrževanje urina, blata in spolne odnose. Pri porodu se mišice medeničnega dna močno obremenijo (močno se raztegnejo, lahko tudi raztrgajo) prav tako pa lahko pride do prereza ali raztrganja presredka. Z vajami si tako izboljšate zmogljivost teh mišic in telesno pripravljenost po porodu.

OSNOVNA VAJA:
- udobno se namestite (leže ali sede),
- stisnite mišice medeničnega dna tako da poskušate zaustaviti uhajanje vetrov iz črevesja in ističasno zaustaviti curek urina (ne potegujte trebuha preveč navznoter, ne zadržujte dihanja in ne stiskajte nog in zadnjice skupaj).

VAJA 1 (dolgi stiski):
Stisnite mišice medeničnega dna in stisk držite kolikor dolgo lahko (največ 10 sekund in največ 10 ponovitev). Na začetku naj bo vaša začetna težavnostna stopnja 3 sekunde in 4 ponovitve.

VAJA 2 (kratki stiski - za izboljšanje reakcij ob kašljanju, smejanju in telovadbi)
Hitre stiske izvajajte bolj močno in ob takojšnji sprostitvi mišic (do 10 stiskov).

POGOSTOST IZVAJANJA:

  • Vaje izvajajte takoj po porodu.
  • Vsak dan ponovite začetno težavnostno stopnjo dolgih in kratkih stiskov po 4-6 krat dnevno.
  • Za povečanje moči mišic medeničnega dna je po potrebno vaje izvajajtati 3-6 mesecev.

0 komentar (vpiši svoj komentar):

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.