3. december 2014

Miklavževi parklji, parkeljni, hudički - recept za pecivo

Pecivo, ki je priljubljeno v času pred Sv. Miklavžem lahko pripravite tudi sami.
Otroci bodo gotovo veseli.

Testo naredite po receptu za potico (glej recept spodaj) in ga pustite vzhajati (tako bodo parklji boljši kot iz običajnega pekovskega peciva).

Nato ga razvaljate na debelino prsta in oblikujete "parklje".
Testo razdelite na toliko delov kolikor parkljev želite narediti. Izrežite podolgovate kvadrate in s škarjami zarežite testo, kot je prikazano na sliki.

Z rokami oblikujte rožičke, nos, za oči in gumbe uporabite rozine ali kaj drugega kar imate pri roki. Iz rdečega papirja izrežite jezik in ga potisnite v testo.

Pustite da parklji nekoliko vzhajajo in jih pecite v pečici pri 180°C cca 30 min (če prehitro postanejo zapečeni jih pokrijte s peki papirjem).


RECEPT za parlje (kvašeno testo za potico):

SESTAVINE:

12 g kvasa

250 g mehke moke

50 g masla ali margarine

1,25 dl mleka

1 rumenjak

50 g sladkorja

žlica ruma

sol

PRIPRAVA:

Naredimo kvasec (iz mleka kvasa in žlice moke). Vzhajanega damo k presejani ogreti moki. Posebej raztopimo maščobo, ji dodamo mleko, sladkor, rumenjake, sol in rum. Dobro premešano ulijemo k moki in stepamo, da postane testo gladko.

Ni komentarjev: