15. julij 2011

Kam na dopust z majhnimi otroci ali dojenčkom?

Nekaj osnovnih priporočil in nasvetov kako, kam in kdaj na dopust oz. počitnice z dojenčkom, otrokom:
Z DOJENČKOM (0-12 mesecev)
-sprehajalne poti: ob morju, po naselju.
-senca: ob obalnem pasu.
-nastanitev v pritličnih prostorih ali možnost dvigala: tako boste z otroškim vozičkom lažje in hitreje vstopali in izstopali iz apartmaja, hotela oz. druge nastanitve.
-kdaj: priporočljivo v predsezoni (maj, junij) ali po sezoni (september).
-kam: Če imate zelo majhnega dojenčka je priporočljivo, da preživite dopust malo bliže doma. Ob morebitnih zapletih lahko tako v dobri uri otroka pripeljete do najbližje domače zdravstvene ustanove.
-osnovno zdravstveno zavarovanje:
   -EU, Švica, Hrvaška, Srbija, Črna gora, Makedonija in Avstralija: S Slovenijo imajo sklenjen sporazum o nujni zdravstveni oskrbi. Zavarovane osebe upravičene do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči po predpisih posamezne države.
Pred odhodom morate pri ZZZS naročiti Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (je brezplačna, naročite jo vsaj 4 delovne dni pred odhodom, veljavna je 30 dni do 1 leta, lahko jo naročite po internetu, na območni enoti ali po SMS sporočilu)
   -BIH: zdravstvene storitve uveljavljate s konvencijskim potrdilom katerega morate izročiti nosilcu zavarovanja po kraju začasnega bivanja v tej državi, v nujnih primerih pa se lahko zglasite neposredno v zdravstveni ustanovi, ki je del javne zdravstvene mreže.
   -ZDA in ostale države: S Slovenijo nimajo sklenjenega sporazuma, zdravila in nego je potrebno plačati takoj. ZZZS vam ob predložitvi originalnih računov stroške povrnil, pri čemer je zavarovana oseba upravičena do povračila le za nujne zdravstvene storitve, in sicer v višini dejanskih stroškov, vendar ne več od povprečne cene teh storitve v Sloveniji. Zavarovanim osebam ZZZS svetuje, da za čas bivanja v teh državah sklenejo komercialno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini. Priporočljiva je sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja v tujini z asistenco (Coris, Zav. Triglav, Vzajemna...).
-potovalna lekarna: Priporočila Lekarne Ljubljana.

Z MALČKOM (od 12 mesecev dalje)
-plaža: peščena (mivka ali pesek), da se otrok lahko igra. Skalnata in betonirana plaža je za otroke manj primerna. Zelo dobro je tudi da plaža ni oddaljena več kot 500 m.
-terasa ali balkon: pri nastanitvi bodite pozorni, da otrok potrebuje prostor za igranje.
-otroška igrala: otroci obožujejo igrišča, naj bodo ta v bližini.
-otroci do 7 oz 12 leta brezplačno: običajno agencije ponujajo brezplačno nastanitev za otroke do 7 leta starosti oz. tudi do 12 leta. Izkoristite te ugodnosti in popuste za družine.
-osnovno zdravstveno zavarovanje: glej zgoraj.
-potovalna lekarna: Priporočila Lekarne Ljubljana.

Ni komentarjev: