26. marec 2012

Ukinitev brezplačnega vrtca in nižji otroški dodatki - nov vladni predlog varčevalnih ukrepov

Vlada je ta konec tedna socialnim partnerjem posredovala predlog paketa varčevalnih ukrepov za uravnoteženje javnih financ. Med drugim so predvideni po njihovih besedah tudi "relativno blagi" ukrepi za družine:

VRTEC
-Plačilo vrtca za drugega in ostale otroke po enakih pogojih, kot za prvega. (glej stran 10)- Ukinitev brezplačnega vrtca za drugega in ostale otroke.
-Ukinitev ugodnosti zmanjšanja plačila za starejšega otroka za en plačni razred. (glej stran 6)
-Sprememba nekaterih normativov pri opravljanju predšolske dejavnosti: Ukinitev normativa za heterogene oddelke v obeh starostnih obdobjih / Povečan obseg neposrednega dela vzgojitelja z otroki od sedanjih 30 ur/teden na 32,5 ure/teden / Zmanjšanje sočasne prisotnosti vzgojitelja in pomočnika vzgojitelja za 1 uro. (glej stran 6)

OTROŠKI DODATEK in drugi dodatki
-Znižanje otroškega dodatka (OD) za 10% v 5. in 6. razredu in ukinitev za 7.in 8.razred. (glej stran 11)
-Pri dodatku za veliko družino se bo upošteval tudi premoženjski cenzus. (glej stran 10)

PORODNIŠKI DOPUST IN NEGA
-Porodniški dopust 100%, znižanje višine starševskega nadomestila za nego otroka s 100% na 90% za prvih 6 mesecev in na 80% zadnje tri mesece, omejitev zgornje meje nadomestila za nego otroka z 2,5 na 1,5 kratnik povprečne plače. (glej stran 11)
-Državno darilo ob rojstvu otroka bodo dobili le manj premožni oz. bo vezano na premoženjski cenzus. (glej stran 10)

ŠOLA
-Prilagoditve normativov in standardov za izvajanje programa osnovne šole. S 1.9.2012 se normativi uveljavijo za 1. in 6. razred. / Normativno povečanje števila učencev v oddelkih v programu osnovne šole iz 28 na 30 učencev. / Spremenjen normativ za svetovalne delavce in knjižničarje.
-Izvajanje 1) interesnih dejavnosti, kot sestavnega dela razširjenega programa osnovne šole; 2) učne pomoči učencem in 3) jutranjega varstva se prenese v delovno obveznost strokovnih delavcev.
-Učna obveznost za strokovne delavce se poveča za eno uro, normativne obveznosti za ostale delavce pa do 10%.
-Izvajanje programa podaljšanega bivanja v osnovni šoli samo do 15.30 ure nato popoldansko varstvo in podaljšanje normativne ure podaljšanega bivanja iz 50 na 60 minut.

RAZPISI
-Za leto 2012 se razpis nacionalne stanovanjske varčevalne sheme ne izvede, od 2012 naprej se ukinja subvencija mladim družinam. (glej stran 9)

Vir: Vlada.si

Zaenkrat je to samo predlog. Kaj menite vi? Bo to spremenilo vaš socalni položaj in znižalo življenjski standard? Kje so meje? Komentar anonimno vpišite pod to objavo.

17 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Sramota za to državo, da "špara" na rodnosti. Zdaj bo JJ vse rešu-katastrofa. Oni tam gor se pa preseravajo.Saj res bogi revčki, so jim znižal budget za telefon iz 3000 na 1000 €. Seveda sem proti predlogu, sam itak bodo naredl kolkr jim paše.

Anonimni pravi ...

Katastrofa! To pomeni vrnitev žens za štedilnike! Odločno moramo biti proti! Vsi! Na ulice, če druga ne pomaga!

Anonimni pravi ...

Tole je katastrofa. Pa se sploh zavedajo kaj delajo. Vsa ta zniževanja so posplošena. Če bodo že zniževanja, naj se znižuje pri višjih dohodkih npr. nad 900 eur neto plače, ne pa kar tako počez. Več naj plačujejo tisti, ki imajo višje dohodke oz naj jim država, da manj.

Anonimni pravi ...

referendum, anyone? :)

Anonimni pravi ...

tudi tisti, ki zaslužimo "npr. nad 900 eur neto plače", si težko privoščimo takšne "relativno blage" ukrepe... pri nas doma imamo dva otroka, in trenutno plačujemo za 1. približno 200 eur mesečno, po novem pa bomo skoraj 500 eur! Od kje naj prihranim za to razliko kar čez noč ob vseh stroških in kreditih? Ne rečem da dajo neko prehodno obdobje, pa da človek vmes kakšen kredit odplača, tako pa...

Anonimni pravi ...

Brezplačni vrtec za drugega in naslednjega otroka je bil uveden nedolgo tega. Strkovnjaki so že tedaj kritizirali nepremišljenost ukrepa in da bo vlado zaradi tega bolela glava. Sedaj so to preprosto umaknili.

Anonimni pravi ...

To so samo nekateri predlogi. Tudi drugje bo treba varčevati. Ali bi raje videli, da se še naprej zadolžujemo? Vsak mora nekaj prispevat. Btw. tudi sam imam dva otroka in me bo ukrep udaril, verjamem pa da nekatere od vas še bolj. Mislim, da so predlogi v pravo smer, le bolj bi morali biti premišljeni. S tem mislim: več otrok, več olajšav in za tiste z večjim premoženjem manj olajšav.
lp
Matjaž

Anonimni pravi ...

hja, očitno se najbolj splača imeti čim manj premoženja...

Anonimni pravi ...

"drugi otrok zastonj" je uvedel JJ v svojem mandatu 2004-2008 in zdaj ga tudi on ukinja. bravo. :S

Anonimni pravi ...

Jaz sem za vse ukrepe, če bodo najprej naredil red drugje. Npr. pri obrtnikih, ki delajo brez računov in so uradno revčki, pri managerjih, kjer ni sramotno, da nekdo dobi 1 mio EUR odpravnine, pri vseh ostalih, ki lahko brez sramu izdajo račun za več 100.000 EUR za 3/4 ure dela, ko bodo dojeli da je norčevanje, da poslancem znižajo fond za mobitel iz 3.000 na 1.000 EUR itd.
Pa ko bodo nehal prodajat bučke o tem, da bo znižanje davka na dobiček spodbudilo investicije in razvoj, ko pa menda vemo, da se dobiček ugotavlja na koncu poslovnega leta. Kdor investira si s povezanimi stroški niža pozitivno stran poslovnega izida in torej dobička sploh ni. Je pa lep manever na roko kapitalistom.
Je pa žal tako, da se poštenje konča že precej na dnu družbene lestvice in da je vse preveč iskanja bližnjic in goljufanja. Če tega ne bodo presekali (kar očitno ne bodo), potem tudi jaz nočem sodelovat pri reševanju te "krize".

Anonimni pravi ...

Jaz odkrito povem, da sem resno razmišljala o 2 otroku, a si ga očitno žal ne morem privoščiti. Pa kdo lahko daje 700 eur za vrtec?! Že tako je krivično, da pri obračunu gledajo samo imetje, ne pa tudi kreditov! Da imamo sploh kje živeti (vemo, kako mlade družine težko pridemo do stanovanja) sva z možem najela kredit, za katerega plačujeva skoraj eno celo plačo, a pri obračunu vrtca to nič ne šteje - samo dejstvo, da imamo stanovanje!

Službe pa tudi ne morem pustiti,da bi čuvala otroke, ker pri nas žal plače (tudi moških) niso niti približno dovolj visoke, da bi si to lahko privoščili... Janši je s polno ritjo lahko srat! Bo na otrokih šparal, sam pa raje še nekaj orožja nakupil - tam so dobre provizije!Pri rušitvi družinskega zakonika ga je kao neki skrbela družin in rodnost.. Čez en teden pa obrne ploščo!

OČITNO JE, DA OTROCI POSTAJAJO PRIVILEGIJ BOGATIH! Pa ne govorim o celem kupu otrok, 2- 3 bi si pa povrečna družina brez nenormalnega odrekanja pa že lahko privoščila, kajne?

Starši žel nimamo sindikata, da bi zastopal naše pravice, a bi se nekako morali upreti temu!

Anonimni pravi ...

Sramota kaj se dogaja v tej državi!

Naj vlada prvo pri sebi naredi varčevalne ukrepe in si zniža svoje bajne plače in luksuze, predvsem pa naj za ta denar tudi kaj naredijo, ne pa da samo predlagajo referendume in še tu trošijo naš denar-s tem dokazujejo, da so nesposobni. Naj zelo bogatim ljudem zvišajo davke, ki več ne vejo kam bi z denarjem. Vedno nastradajo revni ljudje in družine, posebej v teh kriznih časih, ko je zelo težko dobiti službo! Ali se kdo vpraša, da smo družine, ki živijo z eno plačo, povrhu še podnajemniki in kaj nam ostane od plače- nič. Greš v limite, vse daš za stanovanje in račune in tisto malo kar ti ostane za hrano.
Študirala sem, ta država mi ni mogla omogočiti niti pripravništva. Zdaj pa delam s srednjo šolo- hvala Bogu, da še vsaj z veseljem hodim v službo in da za zdaj imam še to delo, ker bi drugače bila na cesti z brezposelnim možem in otrokom. Zdaj, ko sem noseča pa bi spet na nas varčevali. Sramota, jezna in razočarana sem nad to državo, da včasih kar razmišljam, da bi odšla v tujino, kjer cenijo družine, dobre, poštene, delavne in izobražene ljudi. Nekje kjer bi se lahko dalo živeti s tistim kar pošteno in s trudom zaslužiš. Dovolj mi je sebičnežev, kapitalistov in lažnjivcev.

Anonimni pravi ...

se bojim, da je utopično pričakovati, da je kjerkoli drugje na svetu kaj bistveno drugače. z globalizacijo so nam de facto uvedli nwo, kjer bo samo peščica bogatih uživala nesramno luksuzno življenje, velika večina ostalih revnih pa bo garala za ta njihov luksuz. mislim, da je edina rešitev globalna revolucija, ki bi uvedla nekaj podobnega socializmu, ki so ga sicer vsi veselo pluvali, sedaj se nam pa že kolca po njemu.

Anonimni pravi ...

Se strinjam, treba je ukrepati, ampak ne samo sede, pred računalniki. Res je , mi nimamo sindikatov, sami se bomo morali organizirati, gremo na ulice, z vsemi otroci lp

Anonimni pravi ...

Bo treba na ceste, tako kot v arabskih državah.Mogoče kaj desežemo. Izkoriščevalci, nas zmolzejo do zadnjega!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonimni pravi ...

aplavz vse ki ste in še vedno podpirate našega častitega JJ .... lepo nam jo je zakuhal

Anonimni pravi ...

TO je katastrofa...kaj smo mi k mamo zdj v tem obdobju otroka manj vredni od ostalih ki so imel 100% nadomestilo, nižje stroške za vrtec in pomoč ob rojstvu otroka...zdj k se pa vse to draži, nam bojo pa še to uzel...narobe svet. Vse se draži, plače pa socialni transferi grejo pa dol??? Janša je tak kreten, pa tisti k so ga volil. Hvala