Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

26. november 2007

Dedovanje modre barve oči

Po kom je podedoval vaš otrok barvo oči, barvo las, skodranost, plešavost in jamice na obrazu?

Gene posredujeta oba starša. Običajno v paru prevlada dominantni gen pred recesivnim genom. Če otrok dobi od enega starša recesivni gen, od drugega pa dominantnega, bo lastnost, za katero je ta gen, taka kot jo določa dominantni gen. Če dobi dva recesivna gena, bo lastnost pač taka, kot jo določa recesivni gen.

Za lastnosti oči je tako:
1.) Eden od staršev ima gen za rjavo barvo, ki je dominanten (označimo ga z R), drugi od staršev pa gen za modro barvo, ki je recesiven (označimo ga z m). Otrok bo imel rjave oči, saj rjava barva dominira nad modro barvo.
2.) Če imata oba starša modre oči, potem imata oba kombinacijo mm in otrok ima zelo verjetno tudi kombinacijo mm in modre oči.
3.) Če pa imata oba starša oba gena (torej dominantnega in recesivnega), lahko pride do različnih kombinacij barve oči pri otroku. Imamo štiri možne kombinacije, od katerih so tri take, ki privedejo do rjavih oči.


  • RR: rjave oči - Če otrok od obeh staršev dobi dominanten gen za rjavo (torej ima kombinacijo RR), bo seveda imel rjave oči.
  • Rm: rjave oči - Rjave oči pa bo imel tudi takrat, ko od enega starša dobi dominanten gen za rjavo, od drugega pa recesivni gen za modro.
  • mR: rjave oči - Če je eden od staršev RR, drugi pa Rm bo otrok od prvega starša dobil dominantni R gen in ima zato rjave oči ne glede na to kateri gen (R ali m) je dobil od drugega starša.
  • mm: modre oči - Če sta oba starša kombinacijo Rm in sta mu vsak dala svoj recesivni m gen bo otrok imel modre oči.
To pojasnjuje dejstvo, da je vedno manj modrookih ljudi.

Seveda se stvari še bolj zapletejo, saj je tudi gen za zelene oči recesiven (z), in sicer , še bolj recesiven kot gen za modre oči, kar pomeni, da bo imel otrok tudi ob kombinaciji zm modre oči in ne zelenih.

Barvo otrokovih oči lahko tudi "izračunate" z posebnim kalkulatorjem. Povezava: Eye color calculator

Druge lastnosti:
  • barva las: dominantni so temni lasje, svetli lasje so recesivni; nerdeči lasje so dominantni, rdeči lasje so recesivni,
  • "kvaliteta las": kodrasti lasje so dominantni, gladki lasje so recesivni; normalni lasje so dominantni, plešavost je recesivna;
  • jamice na obrazu so dominantne, obraz brez jamic je recesiven.

2 komentar (vpiši svoj komentar):

dianakotnik 17. marec 2008 17:40  

In v kateri predalček boste dali mojega sina ki ima eno oko modro in drugo rjavo?!

Coco 30. april 2009 17:45  

moje oči so rjave od fanta pa rjavo-zelene (zelena prevladuje okoli zenic rjava pa je po robu)....kako pa gre to, če ima že starš "zamešano" kombinacijo barv oči?

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.