26. november 2007

Dedovanje modre barve oči

Po kom je podedoval vaš otrok barvo oči, barvo las, skodranost, plešavost in jamice na obrazu?

Gene posredujeta oba starša. Običajno v paru prevlada dominantni gen pred recesivnim genom. Če otrok dobi od enega starša recesivni gen, od drugega pa dominantnega, bo lastnost, za katero je ta gen, taka kot jo določa dominantni gen. Če dobi dva recesivna gena, bo lastnost pač taka, kot jo določa recesivni gen.

Za lastnosti oči je tako:
1.) Eden od staršev ima gen za rjavo barvo, ki je dominanten (označimo ga z R), drugi od staršev pa gen za modro barvo, ki je recesiven (označimo ga z m). Otrok bo imel rjave oči, saj rjava barva dominira nad modro barvo.
2.) Če imata oba starša modre oči, potem imata oba kombinacijo mm in otrok ima zelo verjetno tudi kombinacijo mm in modre oči.
3.) Če pa imata oba starša oba gena (torej dominantnega in recesivnega), lahko pride do različnih kombinacij barve oči pri otroku. Imamo štiri možne kombinacije, od katerih so tri take, ki privedejo do rjavih oči.

  • RR: rjave oči - Če otrok od obeh staršev dobi dominanten gen za rjavo (torej ima kombinacijo RR), bo seveda imel rjave oči.
  • Rm: rjave oči - Rjave oči pa bo imel tudi takrat, ko od enega starša dobi dominanten gen za rjavo, od drugega pa recesivni gen za modro.
  • mR: rjave oči - Če je eden od staršev RR, drugi pa Rm bo otrok od prvega starša dobil dominantni R gen in ima zato rjave oči ne glede na to kateri gen (R ali m) je dobil od drugega starša.
  • mm: modre oči - Če sta oba starša kombinacijo Rm in sta mu vsak dala svoj recesivni m gen bo otrok imel modre oči.
To pojasnjuje dejstvo, da je vedno manj modrookih ljudi.

Seveda se stvari še bolj zapletejo, saj je tudi gen za zelene oči recesiven (z), in sicer , še bolj recesiven kot gen za modre oči, kar pomeni, da bo imel otrok tudi ob kombinaciji zm modre oči in ne zelenih.

Barvo otrokovih oči lahko tudi "izračunate" z posebnim kalkulatorjem. Povezava: Eye color calculator

Druge lastnosti:
  • barva las: dominantni so temni lasje, svetli lasje so recesivni; nerdeči lasje so dominantni, rdeči lasje so recesivni,
  • "kvaliteta las": kodrasti lasje so dominantni, gladki lasje so recesivni; normalni lasje so dominantni, plešavost je recesivna;
  • jamice na obrazu so dominantne, obraz brez jamic je recesiven.

2 komentarja:

ladyD pravi ...

In v kateri predalček boste dali mojega sina ki ima eno oko modro in drugo rjavo?!

Unknown pravi ...

moje oči so rjave od fanta pa rjavo-zelene (zelena prevladuje okoli zenic rjava pa je po robu)....kako pa gre to, če ima že starš "zamešano" kombinacijo barv oči?