Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

19. november 2014

Tradicionalni slovenski zajtrk 2014

KDAJ: Otroci in šolarji v vseh slovenskih vrtcih in osnovnih šolah bodo v petek 21.11.2014 že osmo leto zapored okusili tradicionalni slovenski zajtrk. Tak zajtrk vsebuje med, kruh, mleko, maslo in jabolka slovenskega izvora. Tretič zapored pa se obeležuje ta dan kot dan slovenske hrane.

O PROJEKTU:
Projekt tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, vključila pa so se tudi ministrstva za zdravje, šolstvo in kmetijstvo, Inštitut za varovanje zdravja RS ter druge organizacije. Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

KAKO POTEKA ZAJTRK:
Na zajtrk bodo povabljeni tudi donatorji, ki bodo lahko dodatno predstavili svojo dejavnost. Šole običajno izvedejo zajtrk prvo šolsko uro.

PREDLOGI ZA ZAJTRK
1. črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko
2. ajdov kruh, med, kislo mleko ali navadni jogurt, jabolko, nesladkan čaj
3. ovsen kruh, skuta, korenček, nesladkan čaj
4. prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom, hruška, nesladkan čaj
Recept za proseno mlečno kašo s suhimi slivami in medom
Sestavine: mleko, sol, proso, suhe slive, med
Mleko zavremo in malo osolimo. Dodamo oprano proso ter kuhamo, da se zmehča. Dodamo suhe slive, ki smo jih prej narezali in namočili v vodo. Malo še kuhamo ob mešanju. Na koncu pokapamo z medom in postrežemo še toplo. Namig: mlečno proseno kašo lahko postrežemo tudi hladno z žličko medu ali domače marmelade. Takšna je lahko odličen nadomestek sladice.
5. mlečni zdrob z rozinami, hruška, nesladkan čaj
Recept za mlečni zdrob z rozinami
Sestavine: mlečni zdrom, mleko, rozine
Mleko zavremo in vanj zakuhamo mlečni zdrob. Kuhamo, da se zmehča. Proti koncu dodamo še rozine, ki smo jih prej namočili v vodi. Serviramo toplo.
6. polnozrnat kruh, maslo, marmelada, kaki, nesladkan čaj
7. polbel kruh, umešano jajce, kisla kumarica, nesladkan čaj
8. polenta z mlekom, slive ali kaki
Recept za polento z mlekom
Sestavine: voda, koruzni zdrob
Delamo v razmerju 4 enote vode in ena enota polente. Vodo solimo (po želji dodamo malo ocvirkov za okus), zavremo in vanjo zakuhamo polento. Polento kuhamo 15 minut. Serviramo toplo.
9. ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki, narezano sezonsko sadje, voda
Recept za ovsene kosmiče na mleku z mletimi lešniki
Sestavine: mleko, sol, ovseni kosmiči, lešniki
V vrelo osoljeno mleko dodamo kosmiče in kuhamo 20 min. Ko je kuhano serviramo na krožnik in posujemo z mletimi lešniki. Po želji lahko tudi sladkamo. Serviramo toplo.

Več: Odredba o izvedbi tradicionalnega zajtrka

0 komentar (vpiši svoj komentar):

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.