11. julij 2007

Pralne plenice "da" ali "ne" - izračun stroškov

Želela sem preveriti kako se stroškovno "izplačajo" pralne plenice. Ali so res boljše za otroško ritko pa je odločitev vaša. Ob sušenju na zraku so precej cenejše pralne plenice (0,1769 EUR / 42,40 SIT na eno plenico) od plenic za enkratno uporabo (0,245 EUR / 58,71 SIT). Če pa plenice sušimo še v sušilnem stroju pa nas stanejo še vedno nekoliko manj kot plenice za enkratno uporabo (0,2167 EUR / 51,94 SIT). Stroški pranja in sušenja so seveda tudi odvisni od energetske učinkovitosti vaših strojev (za naš primer smo vzeli pralni stroj A razreda in sušilni stroj C razreda).
Res pa je treba omeniti tudi da je izračun stroškov malo prilagojen. Če perete le 9 plenic hkrati imate stroj napolnjen le do polovice. Tako lahko poleg plenic vedno perete še ostalo perilo (tetra plenice, krpice za umivanje itd.). Vedno pa morate imeti dovolj veliko zalogo suhih in čistih plenic, kar vam zagotavlja nemoteno previjanje.

Za povečavo klikni na sliko.


Ostale vrste plenic si lahko ogledate tukaj.

5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Lepo sicer da se je nekdo lotil tega izračuna ampak prišlo je do ene velike napake. Pri stroških pralnih plenic, katere sušimo v sušilnem stroju je seštet strošek pranja in strošek pranja+sušenja kar pomeni da je strošek pranja upoštevan dvakrat. Pravilen izračun na plenico je 30,20 + 21,74 sit in ne 30,20 + 12,20 + 21,74 sit

Otročarije pravi ...

Hvala anonimni, vsi smo zmotljivi :) Popravljeno. Prosim še ostale za mnenja.

Anonimni pravi ...

pogrešam podatek koliko plenic je npr. treba kupiti do otrokovega 1 leta. (pralnih bistveno manj, kot tistih za enkratno uporabo)

Otročarije pravi ...

Pralnih plenic rabiš najmanj 16 komadov (če imate sušilni stroj), drugače vsaj 20, raje več v obeh primerih.
Ne pozabite da potrebujete še vsaj po 2 prekrivne pleničke (take plastične, da ne premočijo) in plenične predloge (papirčke za blato).

Prekrivne pleničke so različnih dimenzij, zato bo kasneje potrebno dokupiti še večje velikosti.

Tine pravi ...

Pralnih plenic sicer nismo nikoli uporabljali in ne vem, ali jo je potrebno oprati po vsaki uporabi (ali samo zamenjati prekrivno pleničko). Predvidevam, da po vsaki uporabi. Torej, to je cca. 5 plenic na dan. Če imamo dvajset plenic, jih bomo verjetno oprali 10 (po dveh dneh). V naslednjih dveh dneh trošimo drugih 10 plenic in za ponovno uporabo pripravimo (posušimo, zlikamo, pospravimo, ..) prvih deset. Plenice moramo prati pri temp. 95°C, torej lahko k njim v stroj damo le belo perilo. Nam se belega perila za en stroj ne nabere v celem tednu! To pomeni, da bi naš izkoristek pranja bil hudo mali.

Bombaž je gotovo prijetnejši do otrokove kože, kot materjali v plenicah za enkratno uporabo. Bolj za lase privlečeni podatki pa se mi zdijo ti, ki pravijo, da so bombažne pleničke bolj zračne, bolj odvajajo temperaturo in s tem predvsem ne pregrevajo moda pri fantkih itd... Z debelo plenico (bombažne so še debelejše) na riti, je čisto vseeno kakšna je, pa bo še vedno težko odvajala vso toploto. Poleg tega si mnogi starši premislijo in začnejo uporabljati plenice za enkratno uporabo, ker le te manj močijo, bolje zadržujejo urin in ga odvajajo od kože, so priročnejše in preprostejše za uporabo. Ali pa kombinirajo bombažne in te, za enkrano uporabo.

Strošek plenic za enkratno uporabo v enem letu? cca. 0,24 EUR / plenico * 5 plenic / dan * 30 dni v mesecu * 12 mesecev = 432 EUR / leto. Če kupujemo 5 centov cenejšo plenico privarčujemo na leto 90 EUR.