Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

04. december 2016

Miklavž, Božiček in Dedek Mraz

Trije možje, ki obdarijo otroke ob novem letu - krščanski Sveti Miklavž, ameriški Božiček in "komunistični" Dedek Mraz. Ne glede na njihov izvor so jih otroci zelo veseli, še posebej če so zelo radodadarni.

Sveti Miklavž
(Nikolaj): Miklavž je svetnik in stanuje v nebesih, torej prihaja k nam iz nebes. Otroke obdaruje 6. decembra zjutraj. Miklavž je bil škof, torej je oblečen v škofovska liturgična oblačila, na glavi ima škofovsko kapo, v roki pa škofovsko palico. Spremljajo ga angeli in parklji (hudiči). Miklavž prihaja k nam peš ali tudi na saneh (ki pa jih ne vlečejo severni jeleni, pač pa ponavadi konjska vprega). Običaj je, da otroci večer pred dnem Sv. Miklavža (5. decembra) nastavijo peharje v katere jim dobri mož ponoči prinese darila.

Božiček (ang. Santa Claus): Božiček stanuje na severnem tečaju (ali na skrajnem severu Skandinavije). Božiček obdaruje otroke na božično jutro - 25. decembra. Oblečen je v škratovska oblačila rdeče barve z belo krzneno obrobo. Spremljajo ga škrati. Pripelje se sanmi, ki jih po zraku vlečejo severni jeleni. Prvi v vpregi je jelenček Rudolf.

Dedek Mraz: Izvira iz Rusije in domuje pod Triglavom. Otroke obdaruje pred novim letom ali (predvsem doma) na novoletno jutro. Oblečen je v ovčji krznen plašč s slovenskimi vzorci, v roki ima sprehajalno palico, na glavi ima polhovko. Ponavadi nima spremljevalcev, lahko pa ga spremljajo palčki. Pripelje se s sanmi (s konjsko vprego).

6 komentar (vpiši svoj komentar):

Spela 18. november 2007 17:45  

Vse je vredu...trije sveti možje...ampak kakorkoli pogledamo so dandanes otroci že čisto reveč zasičenis tem. V vsakem trgovskem centru kar mrgoli raznih Božičkov. Obdrajeni so iz vseh konvec in krajev...

Včasih smo dobili za darilo za Miklavža kako pomarančo, suhe fige...in seveda šibo. Sedaj pa...ma preveč je :)

biba 18. november 2007 19:13  

Res je... sej otroci so tud že čist pomešali te možiclje:)

Anonimni 06. oktober 2008 11:22  

ampak še najbolj pri srcu mi je dober stari dedek mraz.. miklavž s parkelni mi mi všeč saj se mi ne zdi prav da strašijo boge otroke. dedek mraz je le prijazen do vseh ne glede na to ali so poredni ali ne

aninimus 05. november 2009 15:27  

Ni važno kdo, samo da kaj prinese in otrokom naredi veselje...

Henrietta Fernando 11. februar 2017 15:57  

Pozdrav,
To je informirati širu javnost da je gospodin Fernando Lopez, renomirani privatni zajam zajmodavac je otvorio financijske mogućnosti za sve kojima je potrebna bilo kakve financijske pomoći. Trebate li kredit? Trebate li kredit jasno svoje dugove ili financirati svoj projekt? Jeste li bili presavijen od strane banaka i drugih financijskih ustanova? Ne tražite dalje, jer mi smo tu za sve vaše financijske probleme. Nudimo brze i pouzdane kredita korisnica na kamatnu stopu od 2% do osobe, tvrtke i društva, bez obzira na kupca nacionalnosti. Naši uvjeti i stanje i jasno i vrlo razumljivo.
Ne zahtijeva kreditnu check, 100% zajamčeno.

Pošalji nam se na: (fernandolopezloanfirm@gmail.com)

UNION bank 20. april 2017 04:45  

Heb je een dringende lening nodig om je schuld te betalen? Heb je een lening nodig om een ​​nieuw bedrijf te starten? Heeft u een persoonlijke lening nodig? Wij bieden allerlei leningen tegen een rentevoet van 2%. Contacteer ons vandaag via e-mail: catherineloanfirm97@gmail.com

AANSOEKVORM

1) Volledige naam: .............................. ............... ..........
2) Land: ..................... ......................... ............
3) Titel: ......... ..................................... ...........
4) Land: .............................................. .. .............
5) Geslacht: ................................. ............. ..................
6) Burgerlijke staat: .............. ............................... ....
7) Beroep: ........... ................................... ......
0,8) telefoonnummer: .. ........................................... ...
9) Positie Momenteel, werkplek: .....................
10) Maandelijks inkomen: .................... .........................
11) benodigde leningsbedrag: .................. ...................
12) Leningstermijn: .......................... ................... ...
13) Het doel van de lening: ....................... ................... .
0.14) Religie: ........ ...................................... .........
0,15) heb je eerder .................................

Email: catherineloanfirm97@gmail.com

dank je,

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.