5. december 2020

Miklavž, Božiček in Dedek Mraz

Trije možje, ki obdarijo otroke ob novem letu - krščanski Sveti Miklavž, ameriški Božiček in "komunistični" Dedek Mraz. Ne glede na njihov izvor so jih otroci zelo veseli, še posebej če so zelo radodadarni.

Sveti Miklavž
(Nikolaj): Miklavž je svetnik in stanuje v nebesih, torej prihaja k nam iz nebes. Otroke obdaruje 6. decembra zjutraj. Miklavž je bil škof, torej je oblečen v škofovska liturgična oblačila, na glavi ima škofovsko kapo, v roki pa škofovsko palico. Spremljajo ga angeli in parklji (hudiči). Miklavž prihaja k nam peš ali tudi na saneh (ki pa jih ne vlečejo severni jeleni, pač pa ponavadi konjska vprega). Običaj je, da otroci večer pred dnem Sv. Miklavža (5. decembra) nastavijo peharje v katere jim dobri mož ponoči prinese darila.

Božiček (ang. Santa Claus): Božiček stanuje na severnem tečaju (ali na skrajnem severu Skandinavije). Božiček obdaruje otroke na božično jutro - 25. decembra. Oblečen je v škratovska oblačila rdeče barve z belo krzneno obrobo. Spremljajo ga škrati. Pripelje se sanmi, ki jih po zraku vlečejo severni jeleni. Prvi v vpregi je jelenček Rudolf.

Dedek Mraz: Izvira iz Rusije in domuje pod Triglavom. Otroke obdaruje pred novim letom ali (predvsem doma) na novoletno jutro. Oblečen je v ovčji krznen plašč s slovenskimi vzorci, v roki ima sprehajalno palico, na glavi ima polhovko. Ponavadi nima spremljevalcev, lahko pa ga spremljajo palčki. Pripelje se s sanmi (s konjsko vprego).

4 komentarji:

Spela pravi ...

Vse je vredu...trije sveti možje...ampak kakorkoli pogledamo so dandanes otroci že čisto reveč zasičenis tem. V vsakem trgovskem centru kar mrgoli raznih Božičkov. Obdrajeni so iz vseh konvec in krajev...

Včasih smo dobili za darilo za Miklavža kako pomarančo, suhe fige...in seveda šibo. Sedaj pa...ma preveč je :)

Anonimni pravi ...

Res je... sej otroci so tud že čist pomešali te možiclje:)

Anonimni pravi ...

ampak še najbolj pri srcu mi je dober stari dedek mraz.. miklavž s parkelni mi mi všeč saj se mi ne zdi prav da strašijo boge otroke. dedek mraz je le prijazen do vseh ne glede na to ali so poredni ali ne

aninimus pravi ...

Ni važno kdo, samo da kaj prinese in otrokom naredi veselje...