14. junij 2008

Hemoglobin - železo v krvi

V obdobju otroštva se pogosto srečamo z anemijo oz. slabokrvnostjo zaradi pomanjkanja železa, ki je tipično povezana s premajhnim vnosom železa s hrano ob večjih potrebah zaradi rasti.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča kot spodnjo normalno vrednost koncentracije hemoglobina (rdeče barvilo v krvi oz. v rdečih krvničkah, ki vsebuje železo) za:

  • otroke in nosečnice 110 g/l
  • moške 130 g/l
  • ženske 120 g/l
Normalne vrednosti za odraslega človeka se gibljejo med 120-180 g/l.

PREHRANA Z VELIKO ŽELEZA:
Meso: temno meso, jetra, perutnina, školjke, ribe (tuna, sardine, ostrige), rakci.
Sadje: fige, suhe marelice, slive, rozine, jagode, borovnice, ribez, brusnice, hruške, banane, češnje, aronija.
Zelenjava: špinača, brokoli, blitva, ohrovt, regrat, avokado, fižol, grah, otrobi, leča, gorčica.

Ni komentarjev: