Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

18. maj 2009

Zaprtje pri dojenčkih, otrocih in odvajanje blata

VRSTE ZAPRTJA:
  • AKUTNO: trdo, izsušeno in neredno odvajanje blata.
  • KRONIČNO: poleg znakov akutnega zaprtja še bolečine pri odvajanju, izguba teka, kri v blatu, krči in bolečine v trebuhu. Potrebno je tudi posvetovanje pri pediatru.
VZROKI ZAPRTJA:
  • BOLEZENSKI: bolezni prebavil (prirojene ali nastale po rojstvu),
  • FUNKCIONALNI: premalo zaužite tekočine (nesladkane, negazirane), svežega sadja in zelenjave, hrane z vlakninami ter preveč prehane, ki zapira (čokolada, konzervirana hrana, suhe stročnice...), premalo gibanja in počitka, psihološki dejavniki oz. stres (sprememba okolja, sprememba prehrane, navajanje na kahlico)

KOLIKOKRAT ODVAJAJO BLATO OTROCI:
Starost
Minimalno
Normalno
Maksimalno
Dojenčki (0-12 mesecev )-dojenina 7-10 dnivsak dan
7x dnevno
-hranjeni z adapt. mlekomvsaj 1x na 3 dni
vsak dan3x dnevno
Otroci
vsaj 1x na 2 dni
vsak dan3x dnevno

UKREPI SAMOZDRAVLJENJA:

-DOJENČKI: 
Pri dojenčkih, ki pijejo samo mleko lahko zmanjšamo koncentracijo mleka v prahu (tako pride mleko bolj razredčeno z vodo) oz. pričnemo z uporabo mlečne formule, ki ima končnico IT (intestinalni transport) saj ta deluje proti zaprtosti. Pri pripravi mleka lahko namesto vode uporabimo tudi sladkane kamilice po receptu, ki je opisan spodaj. Doječe matere zmanjšate količino zaužitega mleka, banan ter hrane, ki zapira in napenja.

-OTROCI:
Vrsta pripravka
Proti ZAPRTJU
Zavremo vodo, ugasnemo in pomakamo kamilice v vodi, dokler se voda ne obarva. Nato močno sladkamo - 1 žličko na 1 dcl čaja. Tak čaj pomaga pri zaprtju.
POZOR! Če vodo zavrete in v njej pustiste kamilice stati bo imel čaj obraten učinek (čaj bo zapiral).


Suhe slive, fige, hruške, jogurti.
Več tekočine (nesladkane), Donat.

-Laktuloza (sintetični disaharid), ki je namenjen zdravljenju zaprtja saj mehča blato (Lactecon - na voljo v lekarnah brez recepta).
-Glicerinske svečke za otroke, ki mehčajo blato (na voljo v lekarnah brez recepta).


Več gibanja in več počitka (spanca), vzpostavitev ustreznega ritma odvajanja (otroka je potrebno dajati na kahlico vedno ob enaki uri).

3 komentar (vpiši svoj komentar):

Anonimni 07. oktober 2011 13:27  

poskušala sem že vse zgoraj našteto. oziroma izvajamo vse ukrepe, ki so zgoraj našteti vendar ne pomaga nič.......blato pri dojenčju je bolj izsušeno, na blato gre težko....po enem mesecu uživanja lactacona naj bi se stanje normaliziralo vendar slabo kaže......

Anonimni 04. julij 2013 22:11  

Enak problem imamo tudi mi. Vse nasteto preizkuseno pa ne pomaga cisto nic. Tudi lactecon po navodilu pediatra naj damo vec kot pise pa ni bilo ucinka....

Anonimni 03. avgust 2013 17:40  

Dolgo je že , kar so bili moji otroci majhni, vendar sem se borila z istimi problemi.
Zamenjala sem mleko , kar je kar pomagalo. Od najboljšega k najbolj "slabemu" so rekli takrat na navadno pomurkino mleko v prahu.
Druga stvar ki sem jo delal so bile mini svečke iz masla. Svečke naredite kar sami in jih date v zmrzovalnik, tako pomagate da se blato zmehča in lažje izloči.
Za vetrove sem jima kuhala janežev čaj. Kupite janež v zrnju in ga skuhate (kasneje je postal to dnevni čaj in sta ga pili ves čas).
Pomaga tudi če otroku omogočite, da je vsak dan v banjici, kjer lahko po mili volji brca in čofota, pomaga pa tudi če masirate trebušček v smeri urinega kazalca.

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.