14. januar 2010

Manj bolnišk za nosečnice?

O dokumentaciji potrebni za bolniško med nosečnostjo smo pisali že lani.

Na pobudo bralk pa danes v Žurnalu (vir) poročajo o zmanjšanju odobritev bolniških staležev nosečnic (poročajo o bralki, ki je med nosečnostjo krvavela, a ni dobila podalšane bolniške).
Dejstva:
  • Za daljše bolniške (večje od 30 dni) je potrebna odobritev podaljšanja s strani zdravniške komisije (ZZZS).
  • Na ZZZS naključni zdravnik odobri ali zavrne podaljšanje na podlagi dokumentacije (obvestila zdravnika, kopije materinske knjižice in osebnega zdravstvenega kartona).
  • Mnenja osebnih ginekologov, ki predlagajo podalšanje so torej večkrat zavrnjena in neupoštevana, čeprav ima nosečnica tehtne razloge za odsotnost z dela - zato ji ginekolog predlaga podaljšanje.
Zanima nas vaše mnenje in izkušnje (vpišite spodaj anonimen komentar) pri podaljševanju bolniških staležev v času nosečnosti.

15 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Zanimivo bi bilo videt podatek koliko nosečnic dejansko koristi daljšo bolniško odsotnost. Verjetno je tega veliko, ker se zlorablja in to potem vedno pripelje do tega da udari vse, tudi tiste, ki se bolniške poslužujejo takrat ko je zares potrebna.

Anonimni pravi ...

NO JAZ SEM PA MNENJA DA NAJ DAJO NA BOLNIŠKO TISTE KI JO SEVEDA POTREBUJEJO IZ ZDRAVSTVENIH RAZLOGOV IN SEVEDA TUDI TISTE KI DELAJO V TEZKIH RAZMERAH KOR SO NPR.CELODNEVNO STANJE IN VZIGOVANJE TEZKIH STVARI.MOGOČE PA MALOMANJKRAT TISTE KI IMAJO BOLJ UMIRJENO DELOVNO OKOLJE(PISARNE,....).

Žogca pravi ...

Ponavadi bi skočila v luft, ko bi slišala za zmanjševanje pravic zaradi varčevanja, ampak v tem primeru pa ne bom. Ne bom zato, ker sem se v preteklih letih pogovarjala z nekaj delodajalci, ki so mi povedali, da je tole preležavanje nosečnosti, ki jih je kar naenkrat polovica rizičnih, dobilo strašno velike razsežnosti. In da, na spletnih forumih sem prebrala že kar precej primerov, ko so se na takšen način rizične nosečnosti preživljale v istrskih kampih. Kako zelo rizučna je nosečnica, ki se z dvema otrokoma in tretjim v trebuhu odpravi poletje preživet v kampu v Istri?

Anonimni pravi ...

Nosečnost sicer ni bolezen, je pa vseeno treba misliti na zdravje in počutje otroka in nosečnice. Odebni ginekolog naj odloči, kdaj je bolniška upravičena in poda predlog za podaljšanje. Me pa zelo moti, da pametujejo tisti, ki nikoli niso bili noseči (poleg tega je vsaka nosečnost drugačna). Meni je bilo prve 4m tako slabo, da sem komaj zdržala na šihtu (bruhala skoz) in mi je žal da nisem rekla za bolniško. Tako da razumem tudi druge, ki zatekajo, težko nosijo itd. Če bolniške izkoriščajo povsem zdravi ljudje, imajo nosečnice vsaj en razlog več, da so doma kot drugi.

Unknown pravi ...

pri moji drugi nosečnosti sem se počutila veliko slabše in sem imela zelo velike težave glede odobritve bolniške. pol pa sem kombinirala z dopustom. ja kar se tiče bolniških za nosečnice, smo tudi že veliko preveč na slabšem nosečnice. država škrtari tam kjer je to neprimerno in nepotrebno, na drugi stani pa razmetava z denarjem. tudi glede testiranja za norice (moja hči jih je dobila med mojo nosečnostjo, jaz pa jih še nisem prebolela) je rekla da sem še zadnji vlak ujela, da dugače pa bi morala sama plačati pregled krvi, ker jo je direktor gnjavil zaradi tega. tok o našemu sistemu, sicer pa sploh ne vem več zakaj bi še plačevali v zdravstveno in pokojninsko blagajno, če pa ne bomo imeli nič od tega.

Anonimni pravi ...

Sama sem na začetku nosečnosti koristila 2 meseca bolniški opust, saj sem bila ena izmed tistih srečnic, ki so zbruhale vse kar so dale v usta - ja tudi vodo. Zaradi tega sem pristala tudi v bolnišnici, ker sem čisto dehidrirala. Da bi tarat šla v službo - misija nemogoče. ŠE do WC-ja se nisem mogla privlečt, kaj šele kaj drugega.

Anonimni pravi ...

Ne zdi se mi fer do tistih nosečnic, ki res ne zmorejo več delati na delovnem mestu. Sama sem na kolenih prosila ginekologinjo v 24 tednu nosečnosti, da ne zmorem več takega tempa dela poleg tega pa sem imela še hude bolečine v predelu medenice pa mi je lepo razložila da naj malo potrpim, da nosečnost ni bolezen. In sem res še malo trpela na delovnem mestu nato pa po treh dneh odšla v porodnišnico na strogo mirovanje. Bila sem že 3cm odprta in od zdravnikov poslušala razne očitke kaj se grem, da lahko zgubim otroka. Imela sem nezadostnost materničnega vratu. Zdaj se pa sprašujem kdo bi bil kriv, če bi izgubila otroka. Jaz ali pa ginekologinja, ki ni hotela poslušati mojih bolečin. Hvala bogu sem otroka donosila in je vse v redu. Ne strijnam pa se da na tak način najbolj trpimo me nosečnice!!!!

Anonimni pravi ...

pri moji 3 nosečnosti sem bila praktično celo nosečnost doma na bolniški.zaposlena sem v mizarski delavnici pa še to v lakirnici .drugega ustreznega delavnega mesta mi delodajalec ni mogel zagotoviti,ker bi morala dvigovati težka bremena,v lakirnici pa sem sama rekla da ne bom,ker bi vdihavala hlape,ki bi lahko škodilo razvoju otroka,tako da sem mojo ginekologinjo prosila za bolniško,ki mi jo je sicer dala za 8 tednov in me opozorila na možnost da mi jo ne bodo na zavodu podaljšali.klub vsemu sem bula ves čas nosečnosti doma ampak sem bila ves čas doma razen kratek skok v trgovino po najnujnejše stvari ker mi je v odločbi pisalo da je odsotnost od doma samo v primeru zdravniškega pregleda.mislim,da je do tega prišlo ker so ene res hodile sem ter tja kot bi bile na dopustu.

Anonimni pravi ...

Dejansko je vse več bolniških med nosečnostjo, vendar bi se bilo treba vprašat zakaj? Ja, eni izkoriščajo, kot vedno in povsod se nekdo najde. Sicer pa, glede na to kako bi naj bile nosečnice zaščitene, v praksi ne deluje najbolj. Delodajalec ne trpi najbolje, če si prve tri mesece ali celo dalje izmenično na bolniški, ker ti je slabo ali te nekaj ščipa pa boli. Potem si ogromen in nisi več tako okreten in poskočen kot bi moral biti, delo se mora razporejati na druge, če se seveda to sploh da, in razumevanja je vedno manj. In kaj če ti sam delodajalec reče, da raje ostani doma? Ali pa si v službi, kjer bolj škodiš s tem, da si tam, ker nisi "100%", kot da te ni. Glede na to, da vsi jamrjajo kako nizko nataliteto imamo in da je ženska v povprečju max 2krat noseča, mislim, da to ni tak problem, kot tisti, ki hodijo med bolniško na "dopuste" ali celo delat (!!!). Nobena si ne more izmisliti, da je noseča ali?

Anonimni pravi ...

Se mi dvigne pritisk, ko tole berem. Nosečnost res ni bolezen in ravno zato ne moremo nosečnic enačiti z bolniki. Ki izkoriščajo bolniško, potem pa fušajo okrog. Jaz sem morala 3 mesece počivati zaradi možnosti spontanega splava in krvavitev, pa sem dobila od komisije stroga navodila, da moram biti doma. V bloku, poleti!!!! Seveda sem hodila na sprehode in tudi domov, k staršem, ki imajo hišo, sem šla. Ni pa prav, da se v integriteto ginekologa mešajo drugi zdravniki, saj samo on pozna dejansko stanje nosečnice, ki mora skrbeti za dva. Ja, naša država res skrbi za dvig natalitete! Niosečnice je treba zaščititi, vsaj tiste, ki imajo težave in tudi tiste, ki delajo na neustreznih del. mestih. Iz lastne izkušnje vam povem, da ni fajn počivati doma, jaz bi veliko raje šla v službo, da bi se vsaj malo zamotila. Tako pa me je bilo v moji osami ves čas strah, da se bo zgodilo tisto najhujše. Nosečnice, povzdignimo glas in si izborimo svoje pravice!! Pa srečno!

tina pravi ...

Pozdravlje,
no zdaj se pa oglašam jaz, ki sem trenutno na bolniški - noseča seveda in moram reči, da bi z veseljem šla v službo, vendar me kot prvo desni kolk boli tako, da še vstanem komaj iz postelje, kot drugo mi pritisk tako niha, da ga imam enkrat 157/44 naslednjič 105/41 in kot tretjič delam v mrzlem (največ stopinj v najbolj toplem prostoru je trenutno v zimskem času +4 v skrinji v kateri sem vsaj 2 uri na dan pa je -22), v mokrem (saj minimalno 9 ur na dan stojim v vodi) in dvigujem težka bremena (najlažje kar dvignem tehta 7 kg, ampak ne dvignem samo enkrat, ampak moram skoraj vsak dan preložit ali naložiti več 100kg). Ampak neprimerno delavno mesto ni razlog za bolniški stalež. No pa mi povejte tiste, ki ste tako proti bolniški nosečnic, kaj bi vi naredile na mojem mestu, bi se silile in hodile v službo ali bi bile raje doma? Mislim, da če niste imele ve težav in imate delavna mesta kjer ni težkih pogojev raje bodite tiho, ker ne izkoriščamo bolniške, ampak samo skrbimo, da z našim otročičkom ne bo kaj narobe.

Anonimni pravi ...

Razlog, zaradi katerega se ginekolog odloči, naj nosečnica počiva doma, ni vedno viden oz. jasen tudi nosečnici sami. Sama sem seveda čutila vse tegobe začetniške nosečnosti (utrujenost, slabosti, nihanje krvnega pritiska in izgubljanje zavesti, bolečine v spodnjem delu trebuha, glavobol), ampak me je ginekolog pomiril, da je to pač normalno počutje med nosečnostjo. Nisem pa čutila, da je nekaj hudo narobe v maternici. Nisem čutila nobenih krčev, nisem krvavela, kljub temu pa se je v maternici dogajalo luščenje, ki bi kmalu povzročilo smrt ploda. To, da nosečnica ne umira od bolečin, še ne pomeni, da je z maternico vse v redu in da je stres na delovnem mestu blagodejen zanjo in za plod. Glede na to, da en mesec bolniške stane blagajno toliko kot en dan prezgodaj rojenega otroka v inkubatorju, je še vedno ceneje, da nosečnica počiva doma. Cilj pa je jasen, roditi zdravega otroka, ki državi ne bo povzročal stroškov.

tina pravi ...

Tudi jaz se strinjam, da je na prvem mestu najpomembnejše to, da mati rodi zdravega otroka. Meni so spet podaljšali bolniški stalež, saj je zdarvnik ugotovil, da imam išijas. Si morate misliti pri 25-letih imam išijas, se pravi, da moje delavno mesto res ni najbolj primerno v tem stanju. Če ne bi bila noseča se ne bi tako obremenjevala, ker pa sem pa me skrbi za mojega otročička in upam, da bom do konca ostala na bolniški. Zdaj mi je zdravnik rekel da naj 3-4 dni počivam, potem pa naj čim več hodim. No v odločbi pa so mi napisali, da moram biti doma in mirovati. In kaj naj zdaj? Pač bom hodila na spehode, ker naj bi poslušal nasvet zdravnika, ne pa nekoga, ki samo vidi kartoteko. Seveda bom tudi počivala ampak če pa bom šla na sperhod in pride kontrola pa imam dovoljenje zdravnika da grem na sprehod, saj mi bo to koristilo tudi pri porodu. Ne izkoriščam bolniške ampak ves dan pa tud ne morem biti zaprta ker se tako človek še slabše počuti treba je iti na sprehod in se naužiti svežega zraka, saj ne greš na potovanje ampak samo na sprehod. Če pa si bolan in imaš vročino je pa nekaj drugega.

Anonimni pravi ...

Pozdravljeni!
Tudi sama, sem ta mesec ostala na bolniški (v 33 tednu), ker enostavno ne morem več opravljati mojega dela-zaradi narave dela (dvigovanje ipd.)
Na koncu dneva imam otekle noge, krčne žile mi kar "štčijo" izpod kože, pa tišči me navzod....doma pa imam še 2 in 3 leta stara nadobudneža. Splošni zdravnik pa ne more napisati komisiji (ker bom doma 2 dni več kot 1 mesec), da preprosto to niso razlogi za bolniško, ker pač to spada k nosečnosti....moje mnenje pa je sledeče......dobro bi bilo pogledati tudi okoliščine v katerih nosečnica dela...obstajajo preproste razlike....zdravniku se npr. niti ne zdi smiselno da ostanem doma, ker delam v populaciji ljudi, ki so okuženi z gripo H1N1...ker pač sama nisem zbolela...iz strani zavoda za zdravstveno varstvo pa dobi delodajalec ukaz, da naj nosečnice ostanejo doma. Veliko nejasnosti je okrog tega.....sama pa se počutim kot en velik prosjač za ta mesec bolniške, ki jo res potrebujem. Verjetno je velikokrat tudi pomewmbno kako se pišeš in na katerega zdravnika naletiš. mamice pogumno in pa seveda, upajmo, da ne bomo potrebovale veliko bolniških.
Lp

Anonimni pravi ...

Pozdravljene,

no moje mnenje je sledeče. Tudi sama sem noseča 3 mesece, se zelo slabo počutim (oziroma imam vse znake nosečnosti; slabost, bruhanje, krči, itd. in vzamem bolniško za prvih 30 dni, ki ti jih lahko da zdravnik. Seveda mi tako ginekolog, kot zdravnica izredno težko napišejo bolovanje. Sama delam kot kemik, s težkimi kemikalijami (in v službi nič ne pomeni, da si noseč, vseeno moraš delati tako kot sedaj češ: kam me pa lahko še dajo). Do službe imam več kot eno uro vožnje po avtocesti (včasih me zagrabi panika ker me vsake 15 min tišči na wc in nimam kam it, skratka sem več kot 10 ur v službi brez toplega obroka hrane ker ga žal nimamo. Ko tole povem obem visoko izobraženim dohtarjem mi zabrusijo nazaj da to ni njihov problem. Kaj pa je še njihov problem? Najboljše da vsi začnemo zidati hiše v Ljubljani, pa delamo na javni upravi v pisarni! pa me razkuri dejstvo da je treba spodbujati rodnost?? halo?? kako?? težko dobiš službo za nedoločen čas, če se pa le to zgodi, pa kar delaj v nemogočih pogojih. In ko oz. če se nekaj hudega zgodi, ni nobeden nič kriv!
Pa me pokliče nadrejeni (moški-ki sploh ne ve kako je biti noseč in ne bo nikoli vedel), da kako se lahko počutim tako slabo toliko časa. Njegova žena namreč ni imela takih težav- pa vam rečem naslednje: vsaka ženska doživlja nosečnost različno (tako kot ženske preživljajo menstruacijo vsak mesec), ene niti ne vedo da so noseče do 7 mesece, druge ne morejo preživeti niti dneva v službi in komaj čakajo, da bi se nekje lahko spočile. Samo slišim delodajalec bogi gor pa delodajalec bogi dol. A da so plače nizke, pa pogoji dela usrani pa nikjer ne slišim: bogi delavec! Skratka nosečnica se mora počutiti čim lepše, saj je od tega odvisen razvoj otroka in ne delodajalca!