Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

09. april 2011

Bela knjiga in brezplačni vrtec za drugega otroka

Nam prinaša Bela knjiga ukinitev oprostitve plačila za drugega in vsakega nadaljnjega otroka? Po novem predlogu naj bi starši namesto 0% plačali 50% cene programa tudi za drugega in vsakega naslednjega otroka glede na razporeditev v plačilni razred. Bo kriza dosegla še ukinitev brezplačnega vrtca? Spodaj je prikazana trenutna ureditev in predlog bele knjige.


TRENUTNA UREDITEV PREDLOG BELE KNJIGE
Prvi otrokGlede na plačilni razred (od 10-80%) Glede na plačilni razred (od 10-80%)
Drugi in nadaljnji otrociOproščeni plačila 50% cene programa, upoštevajoč razporeditev v plačilni razred

Podrobna razlaga z izseki predpisov in predlogov:
TRENUTNA UREDITEVPREDLOG BELE KNJIGE
PREDPIS:
DoločbaVeljavnost
Če je v vrtec vključen več kakor en otrok iz družine, starši za starejšega otroka plačujejo za en razred nižjo ceno, za mlajše otroke pa so plačila oproščeni.1.septemra 2008
Vir: četrti odstavek 32. člena Zakona o vrtcih (novala Zakona o vrtcih 16. člen Uradni list 25/2008)
Za otroka, vključenega v program vrtca, ki je dopolnil starost treh let, starši plačajo 50% plačila, ki jim je v skladu z zakonom določeno kot plačilo staršev za vrtec.Postopna uveljavitev:
– 1. januarja 2010 2012 za otroke, ki so dopolnili starost petih let;***
– 1. januarja 2012 za otroke, ki so dopolnili starost štirih let in
– 1. januarja 2014 za otroke, ki so dopolnili starost treh let. 
***Zakon o interventnih ukrepih zaradi gospodarske krize (ZIUZGK) v letu 2009 je odložil začetek sofinanciranja iz leta 2010 na 2011, nato pa še v letu 2010 iz leta 2011 na leto 2012.

Predlagane rešitve za financiranje vrtce:
-Starši so pri plačilu vrtca za drugega oziroma vsakega naslednjega otroka, vključenega v vrtec, deležni ugodnosti. Za drugega ali vsakega naslednjega otroka plačajo 50 % cene programa, upoštevajoč razporeditev v plačilni razred.

Vir: BELA KNJIGA o vzgoji in izobraževanju v RS
BELA KNJIGA - rešitve za vrtce (stran 44 točka č)

Trenutna ureditev poleg brezplačnega vrtca za drugega in nadaljnje otroke predvideva še dodatne ugodnosti za otroke nad 3 leta za katere naj bi se plačalo le 50% določenega plačila. Ta določba se zaradi krize prav tako časovno premika z sprejetimi interventnimi ukrepi šele na leto 2012. Predlog bele knjige pa celo govori o deležni ugodnosti 50% plačila za drugega in nadaljnje otroke... kar pa je bilo od leta 2008 brezplačno.

0 komentar (vpiši svoj komentar):

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.