29. april 2011

Otroški avtosedeži po novem zakonu

Po novem zakonu bo edino merilo obvezne uporabe otroškega avtosedeža otrokova višina in ne več otrokova starost 12 let. Otrok mora biti tudi zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi.

Zakon o pravilih cestnega prometa (UL 109/2010 z dne 30.12.2010), ki je pričel veljati 1.4.2011, uporablja pa se od 1.7.2011 torej ukinja merilo starosti.


Stari zakon 
o pravilih cestnega prometa
Novi zakon 
o pravilih cestnega prometa
(uporaba od 1.7.2011)
Evropska direktiva 
o prevozu otrok
14 odstavek 102. člena - Med vožnjo v dvoslednem motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, mlajši od 12 let ali manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni rasti in telesni masi. V osebnem avtomobilu, v katerem zaradi konstrukcijskih lastnosti avtomobila otroka ni mogoče zavarovati na tak način, sme sedeti tak otrok le na zadnjem sedežu.
 
14 odstavek 88. člena - Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, otroci starejši od treh let in manjši od 150 cm pa se smejo prevažati le na sedežih, ki niso prednji sedeži. Otrok ni dovoljeno prevažati v nazaj obrnjenem zadrževalnem sistemu v sedežu za potnike, zaščitenem s prednjo zračno blazino, razen če je zračna blazina deaktivirana mehanično. Določa, da se morajo v varnostnih sedežih voziti vsi otroci do velikosti 135 centimetrov, lahko pa države članice predpišejo tudi strožje predpise.

7 komentarjev:

Staša pravi ...

A prav razumem, da štiriletnega otroka ne smem več prevažati v otroškem avtosedežu spredaj? Kaj pa recimo v transportnem kombiju? (meni se zdi prevažanje spredaj bolj varno, pa še manjkrat ji je slabo)

Jana pravi ...

Lahko ga voziš tud spredaj, samo moraš airbag izklopit. Na zadnjih moreš obvezno samo takrat, če v motornem vozilu ni varnostnih pasov. No verjetno vaš avto ima pasove :)

Staša pravi ...

aha, ma je tako zakomplicirano zapisano, da nisem razumela. naj napišejo varnostni pasovi, ne pa zadrževalni sistem, hudimana :-)

hvala za pojasnilo, smo malo rešeni na ovinkasti poti proti severni primorski. :-)

Anonimni pravi ...

Kako pa potem pritrdiš otroški avtosedež na zadnji sedež v avtu, če nima varnostnega pasu?

Otročarije pravi ...

Do 3 let sploh ne smeš v takem avtu vozit otroka. Nato pa spredaj, kjer pa so varnostni pasovi.

Anonimni pravi ...

Jana absolutno narobe. Airbag izklopiš samo v primeru lupinice, kjer otrok gleda nazaj. Kadar sedi v avtosedežu ali na jahaču, moraš sedež vozila potegnit do konca nazaj in pustit vklopljen airbag. Če ne verjameš, poglej malo na netu crash teste in boš vidla primerjalne teste z in brez airbaga. Je pa pomembno potegnit sedež nazaj. Tudi AMZS je delal te teste, tako da malo na njihovo stran pogledat.

Anonimni pravi ...

Anonimni pred mano je kar prav povedal, odklopljen airbag velja za lupinico, kjer je nevarnost da se otroka ubije ko se airbag sproži. Kar se tiče prvotnega vprašanja o vožnji spredaj: zakon pravi da se otroka spredaj ne sme prevažati v avtomobilu brez zadrževalnega sistema, po domače varnostnega pasu. V tem primeru se ga lahko vozi samo zadaj. Koliko je otroka sploh pametno voziti v avtu brez varnostnih pasov je pa spet dobro vprašanje, katerega se (ko pogledam malo na cesti nekatere... hmm..."starše"?) očitno marsikdo ne vpraša.