Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

07. december 2007

Cepljenje proti rota virusu

ROTAVIRUS: Rotavirusne okužbe so razširjene vsepovsod po svetu, rotavirus pa eden najpogostejših povzročiteljev težje driske pri otrocih predvsem do 5. leta starosti. V letu 2006 je bilo v Sloveniji prijavljenih 1487 primerov rotaviroz pri otrocih do 5. leta, 1826 pa je bilo vseh rotaviroz.

ZAKAJ: Cilj cepljenja je preprečiti okužbe pri najmlajših otrocih, pri katerih je potek bolezni običajno težji. Cepljenje zaščiti otroka pred težjo rotavirusno okužbo, ne pa pred drugimi črevesnimi okužbami.

Dosedanje raziskave so pokazale, da cepivo otroka varuje pred razvojem bolezni najmanj dve leti, torej v času, ko je najobčutljivejši.

CENA: 2 krat 65- 75 € (skupaj torej 130-150 €)
Cepljenje proti rotavirusni okužbi ni v programu obveznega zdravstvenega zavarovanja, zato morajo cepivo plačati starši.

KJE: Pri otrokovem pediatru, predhodno pa obvestite medicinsko sestro.

KDAJ: Dojenčki po 6. tednu do otrokovega 24. tedna starosti (6. meseca).


ODMERKI: Rotavirusno cepivo je v obliki tekočine, ki jo otrok zaužije z dvema odmerkoma v razmaku vsaj enega meseca.

Cepivo Rotarix ne vpliva na imunski odgovor na druga cepiva, zato se lahko cepi sočasno s cepljenjem proti drugim boleznim.


6 komentar (vpiši svoj komentar):

Anonimni 12. december 2008 20:00  

torej,če imaš denar potem tvoj otrok ne bo zbolel,če pa ga nimaš pa samo upaj,da tvoj otrok ne zboli.mislim,da je to zelo nefer,da že pri dojenčkih delamo selekcijo.

Anonimni 15. december 2008 11:28  

Žal je naše zdravstvo tako.

Sicer pa ni samoumevno, da je cepljenje priporočljivo. Mi se zanj nismo odločili, čeprav nam finance ne predstavljajo ovir.

Anonimni 11. februar 2009 09:23  

V sosednji Avstriji spada to cepljenje med obvezna in ni plačljivo, tako da je bil moj vnuček že cepljen. babi

Maychi 16. april 2009 20:44  

Hm.. Zanimivo - meni so pa rekli, da je 3x po 58 evrov!

Anonimni 15. julij 2009 14:49  

js mislim dA 150 eur lahko wsak najde za swojga otroka. Pa še je "na obroke"...tak da to ni nek hud zalogaj... če zaprawljamo za bedarije,lahko damo tudi 150eur za to cepivo.

lp
T :))))))

Zejdina Ahmetović 28. december 2016 01:29  

drzava mora nekak ropat pa tud ce na dojencke in malcke nasploh.Pameteje bi bilo da se zagotovi zdrav narascaj.Ja farmacija je pa se hujsa od k..b

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.