7. december 2007

Cepljenje proti rota virusu

ROTAVIRUS: Rotavirusne okužbe so razširjene vsepovsod po svetu, rotavirus pa eden najpogostejših povzročiteljev težje driske pri otrocih predvsem do 5. leta starosti. V letu 2006 je bilo v Sloveniji prijavljenih 1487 primerov rotaviroz pri otrocih do 5. leta, 1826 pa je bilo vseh rotaviroz.

ZAKAJ: Cilj cepljenja je preprečiti okužbe pri najmlajših otrocih, pri katerih je potek bolezni običajno težji. Cepljenje zaščiti otroka pred težjo rotavirusno okužbo, ne pa pred drugimi črevesnimi okužbami.

Dosedanje raziskave so pokazale, da cepivo otroka varuje pred razvojem bolezni najmanj dve leti, torej v času, ko je najobčutljivejši.

CENA: 2 krat 65- 75 € (skupaj torej 130-150 €)
Cepljenje proti rotavirusni okužbi ni v programu obveznega zdravstvenega zavarovanja, zato morajo cepivo plačati starši.

KJE: Pri otrokovem pediatru, predhodno pa obvestite medicinsko sestro.

KDAJ: Dojenčki po 6. tednu do otrokovega 24. tedna starosti (6. meseca).


ODMERKI: Rotavirusno cepivo je v obliki tekočine, ki jo otrok zaužije z dvema odmerkoma v razmaku vsaj enega meseca.

Cepivo Rotarix ne vpliva na imunski odgovor na druga cepiva, zato se lahko cepi sočasno s cepljenjem proti drugim boleznim.


5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

torej,če imaš denar potem tvoj otrok ne bo zbolel,če pa ga nimaš pa samo upaj,da tvoj otrok ne zboli.mislim,da je to zelo nefer,da že pri dojenčkih delamo selekcijo.

Anonimni pravi ...

Žal je naše zdravstvo tako.

Sicer pa ni samoumevno, da je cepljenje priporočljivo. Mi se zanj nismo odločili, čeprav nam finance ne predstavljajo ovir.

Anonimni pravi ...

V sosednji Avstriji spada to cepljenje med obvezna in ni plačljivo, tako da je bil moj vnuček že cepljen. babi

Maychi pravi ...

Hm.. Zanimivo - meni so pa rekli, da je 3x po 58 evrov!

Anonimni pravi ...

js mislim dA 150 eur lahko wsak najde za swojga otroka. Pa še je "na obroke"...tak da to ni nek hud zalogaj... če zaprawljamo za bedarije,lahko damo tudi 150eur za to cepivo.

lp
T :))))))