09. april 2009

Pirhi - naravno barvani

Velikonočna simbolika je tesno prepletena z Jezusovim vstajenjem: rdeči pirhi predstavljajo kaplje krvi, suho meso Kristusovo telo, hren žeblje, s katerimi so ga križali, potica pa ponazarja krono.

Da bomo pojedli zdravju neškodljive barve je pirhe najbolje pobarvati z naravnimi barvili kot so: čebulni olupki, rdeča pesa, sladka paprika...

Kako do željenih barv:
- rjava: olupki navadne (rjave) čebule, kava, lupine orehov
- rdeče rjava: olupki rdeče čebule, rdeče vino (teran, refošk)
- rožnata: rdeča pesa, maline, šipek, rdeči ribez
- oranžna: mleta rdeča paprika
- rumena: lupina pomaranče ali limone, žafranika, korenje
- zelena: špinača, koprive
- modra: borovnice, hladno rdeče zelje, črni ribez
- črno rjava: pravi čaj, ruski čaj
- siva: hrastova skorja

Najbolj preverjena in razširjena metoda je seveda barvanje pirhov s ČEBULNIMI OLUPKI:

Nasvet:
Olupke najprej skuhajte v vodi, nato precedite. Obarvano vodo nekoliko ohladite. Ko je še topla vanjo dajte očiščena jajca. Nato jajca skuhajte (10-15 minut). Kuhana položite poberite ven z žlico in jih položite na papir. Pusušena jajca namažite s slanino, da se bodo svetila.

Navadna (rjava) čebula bo jajca obarvala rjavo, rdeča čebula pa bolj rjavo rdeče. Pripravek barve lahko uporabite večkrat.


Lepe praznike.

Ni komentarjev: