Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

18. april 2008

Vrtec - pravice staršev

ZAKON:
Zakon o vrtcih (100/2005, sprememba 25/2008)

VPIS IN SPREJEM:
-na podlagi prijav vse leto od dopolnjene starosti najmanj 11 mesecev (20.člen),
-vrtec najmanj enkrat letno objavi javni vpis novincev za naslednje šolsko leto (20. člen) (rok za vpis je običajno do konca marca ali aprila)

PROSTA MESTA:
- če vrtec nima prostih mest, starši pa izrazijo interes za vključitev v vrtec tolikšnega števila otrok, da bi se v skladu s standardi in normativi oblikoval en oddelek (12 za prvo starostno obdobje (1-3 let) in 22 za drugo starostno obdobje (3-6 let)) , je občina dolžna najkasneje v 30 dneh začeti postopek za zagotovitev dodatnih prostih mest v javnem vrtcu ali razpisati koncesijo. (10. člen)
- če je v vrtec vpisanih več otrok, kot je v vrtcu prostih mest, odloča o sprejemu komisija za sprejem otrok. (20. člen)

PLAČILO VRTCA:
- na podlagi lestvice (32. člen)
- če je vključen več kakor en otrok iz družine, starši za starejšega otroka plačujejo za en razred nižjo ceno, za mlajše otroke pa so plačila oproščeni (32. člen 2008)
- za otroka, vključenega v program vrtca, ki je dopolnil starost treh let, starši plačajo 50% plačila, ki jim je v skladu z zakonom določeno kot plačilo staršev za vrtec. (32. člen 2008)
- zakon določa pravico, da otroka vključite v katerikoli vrtec v katerikoli občini, ne glede na dejstvo, da so v "domači" občini v vrtcu še prosta mesta. Tudi v tem primeru jim mora občina zagotavljati subvencijo v višini razlike med ceno programa v katerega je vključen otrok in plačilom staršev. (9. in 28. člen) Starši plačajo največ 80% cene vrtca, če spadajo v najvišji dohodkovni razred.

VIŠJI OTROŠKI DODATEK:
- če otrok ni vključen v vrtec vam pripada 20% višji otroški dodatek.


Oglejte si še:
Cena in plačilo vrtca
Kriteriji za vstop v vrtec
Podražitve vrtcev
Evidenca prostih mest v vrtcih (aplikacija)

1 komentar (vpiši svoj komentar):

Computadores 19. april 2008 06:55  

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Computador, I hope you enjoy. The address is http://computador-brasil.blogspot.com. A hug.

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.