Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

30. oktober 2009

Enostarševske družine z ločenim bivanjem nič več do višjih transferov

Konec leta bo predstavljen nov zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev v katerem bo urejena enotna definicija enostarševske družine za vse socialne transferje. Do sedaj so lahko pari z otroki zelo enostavno pridobili na upravni enoti potrdilo o ločenem življenju in si s tem pridobili tudi nekatere pravice in prednosti pri pridobivanju socialnih transferov. Sedaj bo definicija enostarševske družine ožja (drugi starš ni več živ ali znan, ni več poslovno sposoben...).


Sedanje dodatne pravice za enostarševske družine (ločeno bivanje staršev):
+dobiva višje otroške dodatke,
+višje državne štipendije,
+višjo denarno socialno pomoč.

8 komentar (vpiši svoj komentar):

Anonimni 30. oktober 2009 08:22  

Če bi država delovala normalno in bi si tudi proizvodni delavec lahko s svojo plačo privoščil vsaj dostojno življenje, če ne še kakšno luksuzno dobrino, potem verjamem, da večina prebivalstva ne bi niti pomislila, da bi se na silo "ločila" zato, da lahko še na tem področju pridobijo kak evro oziroma kakšnega prihranijo (npr. pri plačilu vrtca).

Po drugi strani, pa če bi te naše socialne delavke/ci kdaj dvignile rit iz udobnih pisarniških stolov in šli na teren mal pogledat kako v praksi zgleda ločena družina ali da bi vsaj kakšen pogovor opravili z ludmi. Kje pa. To pa že ni njihovo delo.

Anonimni 30. oktober 2009 12:34  

KONČNO!!!!

"Goljufajo" pa itak največ tisti, ki jim ne gre tako zelo slabo - višji - srednji razred. Imajo vsak svoj avto, bajto ali stanovanje in po možnosti še kakšno neprofitno stanovanje.

anonim 04. november 2009 17:55  

Končno!

Anonimni 10. november 2009 10:23  

Pozno, a bolje pozno kot nikoli...tega se je posluževalo zelo veliko parov. Še posebej pa so to izkoriščali tisti, ki so dobro situirani in poznajo vse luknje, kjer jim lahko kapne še kakšen vir dohodka. Tako se bo privarčevalo zelo veliko, vendar bi ga morala država preusmeriti na ljudi, ki resnično potrebujejo socialno pomoč, ne pa ga porabiti zase. Na žalost v tej državi pravičnost ravno ne funkcionira, bolje živi tisti, ki se znajde in zna goljufati, revež pa ostaja revež.

Tine 10. november 2009 12:55  

Naša predraga država smatra za eksistenčni minimum prihodek nekje med 200 in 300 EUR na družino (vštevši vse družinske člane!). Torej so do socialne pomoči upravičene družine, ki so vsaj uradno, brez dohodkov. Socialne pomoči niso nič kaj visoke in ne verjamem, da zaradi tega, ker nekdo dobi socialno pomoč, na ta račun "obogati". Če pomislimo na stroške bivanja, cene nepremičnin ipd. so to zneski, ki nekomu še strehe nad glavo ne morejo zagotoviti. Bolj kot uvajanje strožjih kriterijev pri določanju socialnih transferjev bi država morala vzpodbujati zaposlovanje, preprečevati neupravičeno bogatenje posameznikov na vodstvenih položajih in z zakonom določiti minimalna izplačila plač tistim, ki za to trdo delajo in plačujejo davke. Morda se komu zdi neumno, da nekdo ne sprejme ponudbe za službo s 400 EUR neto plače, a če odštejemo stroške, ki so povezani s prihajanjem in odhajanjem na delovno mesto, od teh 400 EUR za preživetje sebe in morda enega otroka niti približno ne ostane dovolj. Ponujati delavcem tako nizke plače je SRAMOTNO!, še bolj tam, kjer si vodje podjetij izplačujejo visoke nagrade, če ne to, pa končno tudi odpravnine. Menim torej, da je najprej treba zmanjšati brezposelnost in dvigniti plače na nivo, ki bo omogočal bolj dostojanstveno življenje.

Tone 02. december 2009 09:14  

No Tine povsem se pač ne morem strinjat. V odgovoru ste zašli iz problematike, ki je bila na tem mestu izpostavljena. In to je prikrivanje resničnih okoliščin zato, da izmolzem od države več.
Pravzaprav ni toliko pomembno koliko več, kot dejstvo, da je to potrebno zajeziti, ker postavlja vse tiste, ki so pošteni v položaj "OSLA", ki dela po predpisih, zato pa dobi manj!

V tej luči je seveda potrebno gledat tudi zagovarjanje t.i. socialne države. Vsekakor...moramo bit socialni in imet institute, ki omogočajo, da se človek pobere in postavi na lastne noge. Nikakor pa ni logično, da nekateri zaposleni prejemajo dohodke, ki niso nič višji od tistih, ki jih drugi dobijo za NEdelo. To pa ni več socialna država. In da, potrebno je delat na tem, da se min plača poviša, na drugi strani pa je tudi na socialnih transferih potrebno naredit red in zajezit številne zlorabe.

Tine 02. december 2009 12:39  
Avtor je odstranil ta komentar.
Tine 02. december 2009 12:40  

Tone, verjamem, in ne zavzemam stališča, da je "molža" države upravičena s tem, da tudi večini neupravičencev omogoča komaj znosno življenje. Hotel sem povdariti le to, da je enako pomembno razmišljati o tem, kaj narediti, da bodo ljudje bolj motivirani iskati zaposlitev in bodo za svoje delo dobili tudi ustrezno plačilo. Po nedavni stavki delavcev, katerih najbolj izpostavljena zahteva je bila dvig minimalne plače na 600 EUR, ta problem še dodatno osvetli.

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.