Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

05. februar 2008

Ošpice (Morbilli)

Vrsta: virusna izpuščajna bolezen
Prenašanje: s kihanjem in kašljanjem
Starost otroka: majhni otroci okoli 2 leta starosti, novorojenčki in dojenčki ne zbolijo do 6. meseca starosti, če je mati prebolela ošpice, ali bila cepljena proti njim
Imunost: možno cepljenje (2 odmerka cepiva)
Inkubacija (obdobje od okužbe do izbruha bolezni): cca. 10 dni.
Znaki: 1. Kataralni stadij: Traja 3-4 dni in se kaže z znaki vnetja dihalnih poti, pordelimi očesnimi veznicami, postopna rast temp., močnejči in globji kašelj, solzenje oči, moteča svetloba. Na sluznici (v ustih) se drugi/tretji dan, na ličnih straneh, pojavijo t.i. Koplikove pege (bele pege obdane z ozkim rdečim robom), ki izginejo ko se pojavi ošpični izpuščaj. 2. Stadij izpuščaja: visoka temp. (tudi do 40°C), pojavi se izpuščaj (običajno 4 dan). Nato začne padati temp., zmanjšujejo se tudi kataralni znaki, bledenje izpuščajev.
Izpuščaj: razporejen najprej za ušesi, nato po čelu, licih, vratu, trupu ter na koncu po udih (širjenje poteka od glave proti nogam in v tem redu tudi izginja). Izpuščaj je razporejen gosto, je živordeče barve, v obliki rdečih lisic (ponekod se med seboj spajajo).
Trajanje: po cca. 7ih dneh po izbruhu bolezni začnejo simptomi bolezni vodeneti
Zdravljenje: počitek, dovolj tekočine, zniževanje telesne temp. višje od 38°C.

0 komentar (vpiši svoj komentar):

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.