Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

25. februar 2008

Čiščenje dojenčkovega noska

Pripomočki za čiščenje noska:

 • Aspirator ("klasični"): Zamašen nosek očistite tako da stisnite odebeljeni gumijasti del, previdno potisnite konico v malčkovo nosnico in počasi spustite.
 • Ampule s fiziološko raztopino: To ampulo preprosto stisnete v nosnico tako, da priteče tekočina čez drugo nosnico. Najbolj znane so ampule Nivea Nasen Frei.
 • Pršilo ali kapljice za nos: S pršilom vbrizgamo določeno količino tekočine - običajno fiziološke raztopine. Nekateri ne priporočajo uporabo pršila ampak svetujejo uporabo kapljic.
 • Mazilo v tubi: V vsako nosnico se istisne mazilo (1cm). Sestava je taka kot pri pršilu, le da so dodane pomožne snovi (vazelin, limonino olje, alkoholi), primer je Nisita.
 • Elektronski čistilec noska: običajno imajo nastavke različnih velikosti, da jih lahko uporabljamo od otrokovega rojstva. Eden od takšnih izdelkov je npr. LivingLAB.
 • Izpiralnik z mineralno-rastlinskim preparatom: primer je Dolphin (za otroke od 2 leta starosti dalje).
 • Aspiratorji za čiščenje noska: obstajajo taki, ki se nataknejo na običajen sesalec (npr. Baby-vac) ter takšni aspiratorji na vdih. Slednji deluje tako, da otroka položite na hrbet na trdo podlago in z glavo v ležečem položaju. Silikonsko konico aspiratorja na vdih narahlo potisnite v eno nosnico, hkrati pa zatisnite drugo. Počasi vdihnete in sluz iz nosnice bo stekla v aspirator. Smatram da je ob tem seveda povsem na mestu pomislek glede prenosa okužbe, saj vdihavate zrak in otrokovega noska in torej tvegate možnost okužbe.

Predlog, kako lahko uporabite aspirator:
 1. Napolnite nastavek do polovice s tekočino (prekuhano vodo ali fiziološko raztopino).
 2. Otroka položite na ravno podlago, pod glavo pa mu dajte tetra plenico.
 3. Ko ima otrok glavo obrnjeno v njegovo desno stran mu nastavek vstavite v njegovo levo nosnico (t.j. zgornja nosnica). Stisnite nastavek, dokler iz druge nosnice ne priteče tekočina. Nastavek držite vodoravno k ušesu. Voda hitro priteče čez nosni kanal, ki povezuje obe nosnici.
 4. Obrnite otroka še na drugo stran in postopek ponovite - leva stran in desna nosnica.

0 komentar (vpiši svoj komentar):

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.