25. februar 2008

Čiščenje dojenčkovega noska

Pripomočki za čiščenje noska:
  • Aspirator ("klasični"): Zamašen nosek očistite tako da stisnite odebeljeni gumijasti del, previdno potisnite konico v malčkovo nosnico in počasi spustite.
  • Ampule s fiziološko raztopino: To ampulo preprosto stisnete v nosnico tako, da priteče tekočina čez drugo nosnico. Najbolj znane so ampule Nivea Nasen Frei.
  • Pršilo ali kapljice za nos: S pršilom vbrizgamo določeno količino tekočine - običajno fiziološke raztopine. Nekateri ne priporočajo uporabo pršila ampak svetujejo uporabo kapljic.
  • Mazilo v tubi: V vsako nosnico se istisne mazilo (1cm). Sestava je taka kot pri pršilu, le da so dodane pomožne snovi (vazelin, limonino olje, alkoholi), primer je Nisita.
  • Elektronski čistilec noska: običajno imajo nastavke različnih velikosti, da jih lahko uporabljamo od otrokovega rojstva. Eden od takšnih izdelkov je npr. LivingLAB.
  • Izpiralnik z mineralno-rastlinskim preparatom: primer je Dolphin (za otroke od 2 leta starosti dalje).
  • Aspiratorji za čiščenje noska: obstajajo taki, ki se nataknejo na običajen sesalec (npr. Baby-vac) ter takšni aspiratorji na vdih. Slednji deluje tako, da otroka položite na hrbet na trdo podlago in z glavo v ležečem položaju. Silikonsko konico aspiratorja na vdih narahlo potisnite v eno nosnico, hkrati pa zatisnite drugo. Počasi vdihnete in sluz iz nosnice bo stekla v aspirator. Smatram da je ob tem seveda povsem na mestu pomislek glede prenosa okužbe, saj vdihavate zrak in otrokovega noska in torej tvegate možnost okužbe.

Predlog, kako lahko uporabite aspirator:
  1. Napolnite nastavek do polovice s tekočino (prekuhano vodo ali fiziološko raztopino).
  2. Otroka položite na ravno podlago, pod glavo pa mu dajte tetra plenico.
  3. Ko ima otrok glavo obrnjeno v njegovo desno stran mu nastavek vstavite v njegovo levo nosnico (t.j. zgornja nosnica). Stisnite nastavek, dokler iz druge nosnice ne priteče tekočina. Nastavek držite vodoravno k ušesu. Voda hitro priteče čez nosni kanal, ki povezuje obe nosnici.
  4. Obrnite otroka še na drugo stran in postopek ponovite - leva stran in desna nosnica.

Ni komentarjev: