14. maj 2008

V Ljubljani vsi otroci v vrtcu

Ljubljanski župan Zoran Janković zagotavlja, da bo omogočena vključitev vseh prijavljenih otrok v vrtec. Nove oddelke bo odprl torej za vseh 1200 mankajočih mest. Če ne bo možna zagotovitev za vse, bodo morali starši, ki stanjejo zunaj ljubljane poiskati prostor v svoji občini.
Povečano povpraševanje po vrtcih je posledica sprejetja novele zakona o vrtcih, ki bo omogočal brezplačen vrtec za vključitev drugega in ostale otroke.
Verjetno bo tudi v ostalih občinah prišlo do podobnega problema. Občina pa mora po zakonu v 30 dneh pričeti postopek za zagotovitev novih oddelkov ali podeliti koncesijo. Več o pravicah staršev preberi tukaj.

5 komentarjev:

Tine pravi ...

Samo matematiko je treba poštimat. Brezplačni vrtec za drugega otroka, nova oddelki, nova delovna mesta
Potem je treba zagotoviti sredstva za odprtje novih oddelkov, zagotoviti plače vzgojiteljem, pri tem pa so dohodki iz plačil vrtcev približno enaki.

Otročarije pravi ...

Tako je... podražitve se bodo še nadaljevale. Najbolj bo to teplo starše z enim otrokom :(

Anonimni pravi ...

Pa saj sami Ljubljančani nimajo toliko otrok. Stvar je v tem da 1/2 vrtcev zasedajo otroci iz drugih občin katerih starši delajo v Ljubljani in okolici in predvsem zaradi kakovosti in delovnega časa vrtcev otroke vozijo v LJ.

Anonimni pravi ...

Levo razmišljajoči se neznansko bojijo zasebnih vrtcev, ki bi edini lahko dvignili kakovost storitev in hkrati rešili problem pomanjkanja prostih mest v vrtcih. Le Slovenija in Bolgarija imata v Evropi manj od 2% zasebnih vzgojno izobraževalnih ustanov. TEMU PRIMERNA JE TUDI NIZKA KAKOVOST.

Anonimni pravi ...

Predvsem je potrebno doseč večno stopnjo zavedanja, da zakoni opredeljujejo marsikatero pravico staršem, ki pa jih občine ne spoštujejo!
Zato pišite pritožbe, preberite zakone!