Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

26. januar 2009

Zlatenica (rumenica) pri novorojenčkih

ZLATENICA (ang. Jaundice) pri novorojenčkih se pojavi kot:
-rumena obarvanost kože,
-rumena obarvanost vidnih sluznic,
-rumena obarvanost beločnic,
-temnejši urin,
-otrok je bolj zaspan, apatičen, razdražljiv.

KAJ JE ZLATENICA:
-je motnja presnove bilirubina saj se največ bilirubina izloča prek prebavil. Pri zlatenčnem novorojenčku jetra še niso zrela (za izločanje barvila so pred rojstvom skrbela materina jetra), se pojavlja zastoj v presnovi tega barvila.

VERJETNOST POJAVA:
-50% donošenih otrok in
-pri veliki večini nedonošenčkov.

ZDRAVLJENJE:
Mejna vrednost koncentracije bilirubina je 250 μmol/l (15 mg/dl).
Za zdravljenje je potrebna fototerapija pri približno 10-15% otrocih, redko pa je potrebna izmenjalna transfuzija krvi. Otrok naj bo čim manj pokrit (zaščitene so le oči, pri dečkih pa tudi spolovilo) in čim več časa pod fototerapijo, da le-ta doseže svoj učinek (mamica naj pazi na svoje oči z sončnimi očali oz. naj se skuša izogniti neposrednemu gledanju v lučko). Paziti je potrebno, da se otrok ne pregreje in da dobi dovolj tekočine.
Fototerapija je obsevanje z intenzivno svetlobo modrega in zelenega dela spektra sončne svetlobe z valovno dolžino 450 nanometrov.

VRSTE ZLATENIC:
-fiziološka zlatenica: je najpogostejša, pojavi se med 3. in 5. dnem otrokove starosti.
Vzroki: nezrelost jeter, krajša življenjska doba eritrocitov (rdečih krvničk), večja izguba porodne teže novorojenčka, poznejše odvajanje prvega blata (mekonija), pri podpludbah in pri družinah nagnjenih z zlatenici.
-zgodnja zlatenica: pojavi se že 1. dan, lahko zelo hitro narašča.
Vzroki: razpad velikega števila eritrocitov (rdečih krvničk) zaradi delovanja protiteles ob neskladju krvnih skupin med materjo (običajno RH negativno) in otrokom (običajno mati 0, otrok A in B), dedne nepravilnosti eritrocitov, slabokrvnost.
-dolgotrajna zlatenica: gre za že zdravega novorojenčka, ki ponovno prevzame bilirubin iz črevesja, običajno zaradi prehrane doječe matere. To obliko zlatenice se potrdi s 24 urno prekinitvijo dojenja, postopno pa ta zlatenica izgine v 6-8 tednih.

1 komentar (vpiši svoj komentar):

Lidija 10. maj 2009 22:20  

lahko pa je tudi atrezija žolčnih vodov kar pomeni da otrok nima dobro razvitih žolčevodov. To pa pomeni da je otrok zlatenčen se po enem mesecu in potem sledi transplantacija jeter. groza ampak pri nas se je to zgodilo.

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.