Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

08. januar 2008

Dojenčkova posteljica

Že v porodnišnici priporočajo, da novorojenčka v posteljico, zibko, košek ali voziček dajemo spati na bok. To pomeni da ga izmenično dajemo na levi in pri naslenjem počitku oz. spanju na desni bok. Otroku podložite hrbtišče z zvito tetra plenico, da se ne obrne nazaj na hrbet. Spanje na trebuhu se ne priporoča. Starejši dojenčki pa običajno spijo kar na hrbtu oz. kakor jim odgovarja.

Spanje na boku je predvsem pri novorojenčku pomembno zaradi:

  • oblikovanja novorojenčkove glavice,
  • če dojenček veliko bruha (lahko tudi rahlo dvignemo vzglavje),
  • težave s podiranjem kupčka.

V večjo posteljico otroka položimo skoraj na dno ležišča.

Koliko časa spijo dojenčki si oglejte tukaj.

1 komentar (vpiši svoj komentar):

Anonimni 08. april 2009 17:14  

American Academy of Pediatrics odsvetuje da das novorojencka spati na bok zato ker so mnenja da poveca risk za SIDS (sudden infant death syndrome). Priporocajo da dojencki spijo na hrbtu. Ce ste zaskrbljeni o obliki glave, lahko obrnete dojenckovo glavo na stran, ne celega telesa (moja puncka sama od sebe tako spi).

Nina Wadzeck

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.