Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

06. januar 2008

Dojenje

TEHNIKA DOJENJA

Namestitev:
Pomembno je, da je materi udobno (sede ali leže). Dojenčka namestimo tesno ob sebi (dotikanje s trebuhom), njegova glava mora biti višje od želodčka.

Pristavljanje:
Otrok naj z usti objame kolobar ne samo bradavice.
Ne prinašamo dojke k otroku, ampak otroka k dojki!

Dojenje:
V zgodnjem obdobju dojenja (prvi tedni) svetujejo pri vsakem obroku dojenje iz obeh dojk, predvsem zaradi boljše stimulacije in zato, da dobi otrok dovolj mleka. Kasneje bo zadoščalo pri vsakem obroku dojenje iz druge dojke. Če je premalo mleka in otrok ni videti zadovoljen je potrebno dojenje iz obeh dojk, s tem da ob naslednjem podoju ponudite dojko iz katere ste nazadnje dojili. Dojenje na začetku traja tudi več kot 15 min, saj je potreben čas da mleko sploh priteče. Kasneje naj podoj iz ene dojke traja le 10-15 min.

Kdaj je dovolj?
- Ko otrok spontano popusti dojko. Otrok sesa do sitosti in potem spontano popusti dojko.
- Ko po dolgem sesanju zaspi (od dojke ga vzamete tako da mazinec potisnete med otrokov ustni kot in bradavico in rahlo pritisne na dojko).


Količine mleka in število obrokov: si oglejte tukaj. Pri dojenju je potrebno običajno več obrokov. Če pa mleka kljub temu ni dovolj je potrebno dodajati adaptirano mleko. Glej vrste adaptiranega mleka tukaj.

Podiranje kupčka:
Potem ko otroka odstavimo, ga postavimo navpično pokonci, da se mu "spahne" zrak iz želodca (podre kupček). Lahko pa otroka tudi postavimo čez noge, tako da leži na trebuščku. Ko otrok že lahko sedi pa je najhitreje podiranje kupčka kar sede.


KAKO REŠITI MOREBITNE TEŽAVE PRI DOJENJU

Premalo mleka:
-pogostejše dojenje,
-pitje več tekočine (3 l)
-če mleko ne steče običajno zdravnik (že v porodnišnici) predpiše Syntocinon pršilo za nos, ki se ga uporablja 2-5 minut pred dojenjem oz. izbrizgavanjem mleka.


Preveč mleka:

-črpanje nepodojenega mleka

Boleče brdavice:

-Bepanthen ali lanolin (za razpokane in boleče brdavice)

-uporaba nastavkov za dojenje


Vnetje žlez (mastitis):

-pogostejše dojenje in črpanje odvečnega mleka,

- masaža dojk pod zelo toplo vodo ali toplimi obkladki (od zunaj proti bradavici),

-pitje več tekočine (3 l),

-če pride že do povišane telesne temperature do 40°C , rdečih lis na prsih ter bolečih vozličkov je potrebno takojšnje ukrepanje - masaža, črpanje in če ne gre drugeče tudi obisk zdravnika.

Zdravnik (do 6 tedna po porodu je to zdravnik v porodnišnici) vam bo verjetno predpisal antibiotike (npr. Amoksiklav) ter morda še Syntocinon pršilo za nos (ali enkratno injekcijo), ki se ga uporablja 2-5 minut pred dojenjem oz. izbrizgavanjem mleka, da mleko lažje steče.


Vdrte brdavice

-uporaba nastavkov za dojenje (vsaj na začetku)

8 komentar (vpiši svoj komentar):

Anonimni 12. marec 2009 10:33  

Lep pozdrav!
Mene zanima kaj naredit če je kolobar premajhen da bi ga dojenček lahko zagrabil in začne sesat.

Otročarije 13. marec 2009 07:38  

Dojenje je najbolj naravno, zato se telo že pripravi v času nosečnosti. Tudi pri vas bo zagotovo tako.

Anonimni 04. junij 2009 19:20  

MENE PA ZANIMA,ZAKAJ SE VČASIH NAREDI MANJ MLEKA.IMAM OBČUTEK,DA SE OTROK NI DOVOLJ NAJEDO,ČEPRAV SM MU DALA ŠE DRUGO DOJKO.

Otročarije 04. junij 2009 20:14  

Vzrokov je lahko veliko, vsaka doječa mama razpolaga z različno količino mleka. Vzroki: prehrana matere, stres, premalo počitka...

Janja 03. oktober 2009 19:47  

Zanima me, v prvih tednih, ko se otroku ponudi obe dojki, a je treba ko ga prestavimo na drugo dojko vmes podreti kupček?

Otročarije 04. oktober 2009 12:57  

Praviloma se vmes podere še kupček. Če pa otrok ni občutljiv se lahko tudi takoj prestavi na drugo dojko.

Anonimni 21. oktober 2009 12:36  

Pozdravljeni
Moj skoraj en mesec star malček ima težavo s podiranjem kupčka, kupčka ne podre zmeraj, niti na koncu dojenja niti med dojenjem. Zelo redko se zgodi, da podre kupček takoj, ko ga dvignem ali pa že med hranjenjem.
Če ne podre kupčka ga poležem na trebuh, včasih mu nato uspe podreti kupček, kar pa je redko.

Kaj lahko naredim oz. kako lahko bolje podirava kupčke. Kaj delam narobe???

Otročarije 21. oktober 2009 13:57  

Pozdravljen Anonomini!

Podiranje kupčka je lahko dolgotrajen postopek (tudi 30 minut). Ker je dojenček še majhen ni priporočljivo posedanje. Zato poskusite po 3-5 minutah spremeniti položaj podiranja kupčka, ali pa za pol minute položite otroka v posteljico in nato poskusite ponovno. Če dojenček ne bruha in se dobro počuti vam ni potrebno vedno čakati da bi otrok podrl kupček, pomembno je že, da ste otroka po hranjenju dvignili in ga nekaj časa ohranjali v tem položaju.

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.