Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

10. januar 2008

Vneta ritka

VNETA RITKA

Vzroki za pojav:
-pralni praški,
-pogosto mokra in pokakana ritka,
-glej še vzroke za glivice in planični izpuščaj.

Zdravljenje: otroka pustite dlje časa razvitega in menjajte plenice čimbolj pogosto. Ritko namažite z zaščitno kremo.


GLIVICE in PLENIČNI IZPUŠČAJ

Glivice se rade povavijo na topli in vlažni koži pod plenicami, kjer so za njihov razvoj idealni pogoji. Pojavijo se rdeče pikice oz. izpuščaji, ki se včasih predrejo (do krvi).

Pri pleničnem izpuščaju gre za vnetje kože na otrokovi ritki, ker je bil dojenček predolgo v umazanih plenicah. Iz urina in blata se izloča amoniak, ki draži in ožge kožo ali pa so izpuščaji posledica alergije na pralna sredstva ali mehčalec.

Vzroki za pojav:
-rast mlečnih zob,
-zdravljenje z antibiotiki,
-uvajanje dohranjevanja,
-zamenjava mleka,
-driska, ki lahko nastane po cepljenju.


Zdravljenje: umivanje s prevretkom hrastovega lubja, otroka pustite dlje časa razvitega in menjajte plenice čimbolj pogosto. Ritko namažite z zaščitno kremo, puder ni priporočen. Če gre za glivice in so te zelo obsežne (pojavi se tudi t.i. soor v ustih – vnetje ustne sluznice), je včasih potrebna uporaba protiglivičnega mazila (Canesten, Daktarin), ki ga predpiše zdravnik.

0 komentar (vpiši svoj komentar):

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.