Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

11. januar 2008

Kravje mleko "da" ali "ne"

Pri prehrani otrok pediatri ne priporočajo uporabe kravjega mleka do drugega leta starosti otroka. Adaptirano mleko je precej drago, zato se nekateri starši odločajo tudi za uporabo nehomogeniziranega mleka predvsem pri otrocih starejših od 1 leta. V sloveniji je na prodajnih policah mogoče dobiti le mleko Planika in Bohinjka, ki ga predelujejo v Mlekarni Planika.

Pomanjkljivost pa je da je to mleko mogoče kupiti le v nekaterih večjih trgovinah ter da je rok uporabe relativno kratek 4-5 dni.

Različni postopki obdelave mleka:

PASTERIZACIJA je postopek toplotne obdelave mleka, pri katerem surovo mleko na temperaturi 75°C zadržujemo 15 sekund in ga nato ohladimo na 4°C. Visoka temperatura uniči zdravju škodljive patogene mikroorganizme in kvarljivce.

UVT (ultra visoka temperatura) postopek je kratkotrajno, nekaj sekund trajajoče segretje mleka na visoko temperaturo (142°C). S tem mleku podaljšamo rok uporabe brez dodajanja kakršnihkoli konzervansov in omogočimo, da še ne odprto embalažo mleka lahko hranimo na sobni temperaturi.

HOMOGENIZACIJA je postopek, ki zmanjšuje velikost maščobnih kroglic v mleku. Manjše kroglice se lahko v mleku enakomerneje porazdelijo, s čimer se prepreči njihovo izločanje na površini.

TRAJNO MLEKO je mleko z daljšo, 120-dnevno obstojnostjo, obdelano s
segrevanjem na ultra visoko temperaturo in postopkom homogenizacije.

0 komentar (vpiši svoj komentar):

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.