Pomanjkljivost pa je da je to mleko mogoče kupiti le v nekaterih večjih trgovinah ter da je rok uporabe relativno kratek 4-5 dni.
Različni postopki obdelave mleka:
PASTERIZACIJA je postopek toplotne obdelave mleka, pri katerem surovo mleko na temperaturi 75°C zadržujemo 15 sekund in ga nato ohladimo na 4°C. Visoka temperatura uniči zdravju škodljive patogene mikroorganizme in kvarljivce.
UVT (ultra visoka temperatura) postopek je kratkotrajno, nekaj sekund trajajoče segretje mleka na visoko temperaturo (142°C). S tem mleku podaljšamo rok uporabe brez dodajanja kakršnihkoli konzervansov in omogočimo, da še ne odprto embalažo mleka lahko hranimo na sobni temperaturi.
HOMOGENIZACIJA je postopek, ki zmanjšuje velikost maščobnih kroglic v mleku. Manjše kroglice se lahko v mleku enakomerneje porazdelijo, s čimer se prepreči njihovo izločanje na površini.
TRAJNO MLEKO je mleko z daljšo, 120-dnevno obstojnostjo, obdelano s
segrevanjem na ultra visoko temperaturo in postopkom homogenizacije.
Ni komentarjev:
Objavite komentar