6. januar 2008

Dojenje

TEHNIKA DOJENJA

Namestitev:
Pomembno je, da je materi udobno (sede ali leže). Dojenčka namestimo tesno ob sebi (dotikanje s trebuhom), njegova glava mora biti višje od želodčka.

Pristavljanje:
Otrok naj z usti objame kolobar ne samo bradavice.
Ne prinašamo dojke k otroku, ampak otroka k dojki!

Dojenje:
V zgodnjem obdobju dojenja (prvi tedni) svetujejo pri vsakem obroku dojenje iz obeh dojk, predvsem zaradi boljše stimulacije in zato, da dobi otrok dovolj mleka. Kasneje bo zadoščalo pri vsakem obroku dojenje iz druge dojke. Če je premalo mleka in otrok ni videti zadovoljen je potrebno dojenje iz obeh dojk, s tem da ob naslednjem podoju ponudite dojko iz katere ste nazadnje dojili. Dojenje na začetku traja tudi več kot 15 min, saj je potreben čas da mleko sploh priteče. Kasneje naj podoj iz ene dojke traja le 10-15 min.

Kdaj je dovolj?
- Ko otrok spontano popusti dojko. Otrok sesa do sitosti in potem spontano popusti dojko.
- Ko po dolgem sesanju zaspi (od dojke ga vzamete tako da mazinec potisnete med otrokov ustni kot in bradavico in rahlo pritisne na dojko).


Količine mleka in število obrokov: si oglejte tukaj. Pri dojenju je potrebno običajno več obrokov. Če pa mleka kljub temu ni dovolj je potrebno dodajati adaptirano mleko. Glej vrste adaptiranega mleka tukaj.

Podiranje kupčka:
Potem ko otroka odstavimo, ga postavimo navpično pokonci, da se mu "spahne" zrak iz želodca (podre kupček). Lahko pa otroka tudi postavimo čez noge, tako da leži na trebuščku. Ko otrok že lahko sedi pa je najhitreje podiranje kupčka kar sede.


KAKO REŠITI MOREBITNE TEŽAVE PRI DOJENJU

Premalo mleka:
-pogostejše dojenje,
-pitje več tekočine (3 l)
-če mleko ne steče običajno zdravnik (že v porodnišnici) predpiše Syntocinon pršilo za nos, ki se ga uporablja 2-5 minut pred dojenjem oz. izbrizgavanjem mleka.


Preveč mleka:

-črpanje nepodojenega mleka

Boleče brdavice:

-Bepanthen ali lanolin (za razpokane in boleče brdavice)

-uporaba nastavkov za dojenje


Vnetje žlez (mastitis):

-pogostejše dojenje in črpanje odvečnega mleka,

- masaža dojk pod zelo toplo vodo ali toplimi obkladki (od zunaj proti bradavici),

-pitje več tekočine (3 l),

-če pride že do povišane telesne temperature do 40°C , rdečih lis na prsih ter bolečih vozličkov je potrebno takojšnje ukrepanje - masaža, črpanje in če ne gre drugeče tudi obisk zdravnika.

Zdravnik (do 6 tedna po porodu je to zdravnik v porodnišnici) vam bo verjetno predpisal antibiotike (npr. Amoksiklav) ter morda še Syntocinon pršilo za nos (ali enkratno injekcijo), ki se ga uporablja 2-5 minut pred dojenjem oz. izbrizgavanjem mleka, da mleko lažje steče.


Vdrte brdavice

-uporaba nastavkov za dojenje (vsaj na začetku)

8 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Lep pozdrav!
Mene zanima kaj naredit če je kolobar premajhen da bi ga dojenček lahko zagrabil in začne sesat.

Otročarije pravi ...

Dojenje je najbolj naravno, zato se telo že pripravi v času nosečnosti. Tudi pri vas bo zagotovo tako.

Anonimni pravi ...

MENE PA ZANIMA,ZAKAJ SE VČASIH NAREDI MANJ MLEKA.IMAM OBČUTEK,DA SE OTROK NI DOVOLJ NAJEDO,ČEPRAV SM MU DALA ŠE DRUGO DOJKO.

Otročarije pravi ...

Vzrokov je lahko veliko, vsaka doječa mama razpolaga z različno količino mleka. Vzroki: prehrana matere, stres, premalo počitka...

Unknown pravi ...

Zanima me, v prvih tednih, ko se otroku ponudi obe dojki, a je treba ko ga prestavimo na drugo dojko vmes podreti kupček?

Otročarije pravi ...

Praviloma se vmes podere še kupček. Če pa otrok ni občutljiv se lahko tudi takoj prestavi na drugo dojko.

Anonimni pravi ...

Pozdravljeni
Moj skoraj en mesec star malček ima težavo s podiranjem kupčka, kupčka ne podre zmeraj, niti na koncu dojenja niti med dojenjem. Zelo redko se zgodi, da podre kupček takoj, ko ga dvignem ali pa že med hranjenjem.
Če ne podre kupčka ga poležem na trebuh, včasih mu nato uspe podreti kupček, kar pa je redko.

Kaj lahko naredim oz. kako lahko bolje podirava kupčke. Kaj delam narobe???

Otročarije pravi ...

Pozdravljen Anonomini!

Podiranje kupčka je lahko dolgotrajen postopek (tudi 30 minut). Ker je dojenček še majhen ni priporočljivo posedanje. Zato poskusite po 3-5 minutah spremeniti položaj podiranja kupčka, ali pa za pol minute položite otroka v posteljico in nato poskusite ponovno. Če dojenček ne bruha in se dobro počuti vam ni potrebno vedno čakati da bi otrok podrl kupček, pomembno je že, da ste otroka po hranjenju dvignili in ga nekaj časa ohranjali v tem položaju.