Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

26. oktober 2007

Novorojenčkova glava

Ob stikih ploščatih lobanskih kosti je ob rojstvu pri novorojenčku prisotnih 6 mečav (lobanskih šivov), od tega je dve možno otipati ostale pa so se že skoraj zarasle.

Našo lobanjo sestavlja več med seboj tesno zaraščenih ploščatih kosti:
-2 čelni,
-2 temenski,
-2 senčni in
-1 zatilna, ki jih je pri novorojenčku še mogoče zatipati.

Sprednja ali "velika mečava" (nahaja se med čelnicama in temenskima kostema) narašča od rojstva do 2 meseca, nato pa se počasi zmanjšuje do starosti enega leta in pol. Velika mečava utripa v ritmu srca.
Močno vdrta mečava je lahko znak dehidracije - izgube telesne tekočine (zaradi bruhanja, driske ali visoke telesne temperature). Povečana (napeta, izbočena) mečava pa je lahko znak za povečan pritisk v glavi (možganske krvavitve, težke okužbe ali oviranega odtekanja možganske tekočine).

Zadnja ali "mala mečava" (nahaja se med temenskima kostama in zatilnico) pa se zapre kmalu po rojstvu oz. do konca 2. meseca starosti.

Mečave služijo pri prehodu dojenčka čez porodni kanal in pri rasti možganov, zato ni dobro da se prezgodaj ali prepozno zarastejo. Oblika glavice je takoj po porodu običajno podolgovate oblike in se po 24 urah ali več dnevih še spremeni.

Za povečavo klikni na sliko.

0 komentar (vpiši svoj komentar):

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.