20. januar 2008

Spanje dojenčka

Otroci oz. dojenčki nujno potrebujejo počitek - spanje. Na spodnji sliki je prikazan povprečni čas nočnega spanja in koliko je dnevnih počitkov. Seveda se predvsem dojenčki ponoči pogosto prebujajo zaradi lakote, prebavnih težav itd.

Za povečavo klikni na sliko.

12 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Hudo je ko otročiček zamenja dan za noč. Uuuuuu

Anonimni pravi ...

Ja boljš da se to ne zgodi. Zato priporočajo da spi podnevi drugje kot ponoči.
-Dnevni počitki: na svetlem, normalno glasnem prostoru.
-Nočni spanec: tema, tišina.

Unknown pravi ...

Kaj pa ce se dojencek star 6 mesecev se vedno prebuja na dve uri?? Je dojen decek in ne vem kaj narediti, da bi spal dlje. ko je bil samo dojen, je prespal ze 5 ur v enem kosu, sedaj pa je vse obrnjeno na glavo. Naj se povem, da ze imamo dva zobka, mogoce so zobje, mogoce prebavne motnje, mogoce, kaj pa vem. To je moj drugi otrok, a je kot dan in noc. Je pa skozi cel dan zelo aktiven in se zelo ukvarjam z njim, pocitke ima normalno, le ponoci je problem. jaz pa nisem ena tistih, ki bi pustila otroka, da se razjoce, da bi potem zaspal... Kaj bi lahko se??

Otročarije pravi ...

Če prav razumem se prebuja odkar ni več samo dojen?! Vsekakor je lahko vzrok tudi hrana. Spremljajte predvsem kaj ga pomiri (masaža trebuščka, ponovno hranjenje...).
Je pa res tako, da je vsak otrok malce drugačen.
Po mojih izkušnjah lahko probleme s spanjem povzroči tudi sprememba okolja (npr. dopust).
Kljub vsemu poizkusite z vzpostavljanjem nočnega ritma. Poizkusite z dudo in pustite otroka nekaj minut jokati (vmes ga ogovorite, pobožajte). Morda mu pred spanjem dajte nekoliko obilnejši obrok.
Sicer pa naj vas tolaži dejstvo, da bo slej ko prej minilo.

sonček pravi ...

Kaj pa če dojenček star mesec in pol ne spi toliko časa..? Občutek imam, da moja hčerkica premalo spi, včasih je tudi 3-4 ure skupaj budna. Doji se na približno 3ure in po dojenju ne zaspi vedno,je živahna gleda na okoli in bi se nosila naokoli in radovedno opazovala stvari..ponoči, po dojenju, pa kar hitro zaspi nazaj. Skrbi me dnevno spanje, oz. budnost.. Imate kak predlog, ker sem že malo zaskrbljena...

Otročarije pravi ...

Otročički so zelo različni, tako kot mi odrasli kajne. Zato je vsaka skrb odveč. Pomembno je da otrok pridobiva na teži, je zdrav in zadovoljen.

Unknown pravi ...

JAZ IMAM PA 2 MESECA STARO HČERKICO,KI SE MI PODNEVI ZBUJA NA DVE URI (jo dojim), KO PA JE URA ENKRAT ŠEST,SEDEM VČASIH PA TUDI ŽE OD KOSILA KI JE PONAVADI OKOLI TREH POPOLDAN NE SPI PA TJA DO TREH, ŠTIRIH ZJUTRAJ. GLEDA KOT SOVICA IN NE ZASPI NAVADLI SMO JO DA JO NOSIMO DA ZASPI (NAŠA VELIKA NAPAKA)TAKO DA SVA Z MOŽEM PROTI JUTRU ŽE ČISTO KONEC Z MOČMI. NE VEM KAJ NAJ NAREDIVA IN KAKO BI JO ODVADILA TEGA DA JE PO ROKAR "VALJAVA" DA ZASPI KER DUGAČE JOKA IN NE NEHA KER SVA ŽE PROBALA DA BI JO PUSTILA PA SE JOKA TAKO DA SE ŽE MALO MANJ DA NE ZADAVI.KAJ NAJ NAREDIVA? LANČNA NI KER JO PODOJIM KRČE IMA SAMO TAKO MOČNE PA SPET NE KER DRUGAČE BI JOKALA SE MI ZDI.

Otročarije pravi ...

Težko je dajati nasvete, pa vendarle. Da se bo otrok navadil ponči bolj spati naj bo ponoči mir in tema, podnevi pa običajen hrup in svetloba.

Normalno se ob taki starosti dojenčki ponoči prebujajo na 3 ure, ker so lačni, nato naj bi takoj zaspali.

Poskusite imeti vsak dan isti dnevni ritual. Npr. kopanje, hranjenje in nato mal crkljanja in spanje.

Vaša hčerkica je še zelo majhna, sčasoma se bo gotovo urnik uredil. Da lažje spremljate otrokov ritem si natisnite primer urnika in ga vseskozi izpolnjujte. Najdete ga tukaj: http://otrocarije.net/meniji/dojencek/Urnik%20spanja,%20hranjenja%20in%20previjanja.html

Anonimni pravi ...

Ana!

Predlagam postopek ki pri mojem 3 mesecnem fantku precej deluje. Cez dan je ne pusti da bi spala več kot 2 (največ 3) ure v kosu, poskusi tudi, da zaspi le vsako drugo hranjenje. Vmes se z njo igraj, jo previjaj, se pogovarjaj... Verjetno se deklica dopoldan dobro naspi in je potem ''kot sovica'' popoldan in ponoči. Ko bi jo rada dala spat jo položi v posteljico (midva z možem najinega sinka kar na mizi čez dan uspavava, ker nama je tako lažje, saj sva mu z obrazom lahko bližje, potem pa ga prestaviva), tudi če bo jokala. Vendar bodi v tesnem kontaktu z njo. Pokrij jo z toplo mehko dekico, tudi okoli obrazka in po glavici, objemi jo okoli glavice in jo božaj, z obrazom bodi pri njej in ji potiho poj uspavanko, pa seveda dudico (če jo ima rada). Vedno ena in ista melodija, monotono,uspavajoče. Najin zdaj zaspi (ko je zaspan, zeha in si mane učke) v slabih 10 minutah. Če se bo tako jokala da te sploh ne bo zaznala ji poroputljaj z glasno roputuljo da dobiš njeno pozornost potem pa se malo pogovorita nato pa spet uspavanje. Je pa nevarno da bos prej ti zaspala kot ona. Vse dobro vam želim!

Sara

Anonimni pravi ...

Pozdravljeni,
naša dveletna hčerkica pa noče več spati čez dan. Včasih je zaspala ob 12h in je spala uro do dve, sedaj se pa samo premetava, govori in poje.. Popoldne okoli 16h, 17h pa je že zelo utrujena in slabe volje, vendar se mi zdi prepozno, da bi takrat zaspala, ker potem zaspi šele od polnoči. Drugače zaspi okoli 20h (ko je spala čez dan okoli 21h) in spi do ok. 7h. Kaj mi svetujete?
Lep pozdrav!
Mojca

Nives pravi ...

Tudi sama imam težave s hčerkico. Do 7 meseca starosti je pridno pančkala od 20.00 pa vse do 7.00 ali 7.30, sedaj, malo pred osmim mesecem starosti pa ga je ponoči začela "biksat". V posteljico jo utrujeno in zaspano še vedno položim okoli 20.00, samo to veselje spanja traja le do 01.30, kajti po tej uri pa se mi pričenja zbujati in jokati na vsako uro ali uro in pol. V posteljici se postavi na nogici ter joče kot da bi jo iz kože dajali (po moje je bolj ihta kot pa sam jok) in to traja lahko tudi do uro in pol. Najprej sva s partnerjem mislila, da bodo zobki, vendar nič ne kaže na to. Potem sva mislila, da je kriva vročina (ta pasja vročina, ki je bila v teh dneh), samo se je ozračje in tudi temperatura zraka v spalnici ohladila, jok pa se ponoči še kar nadaljuje. Moj mi je rekel, da jo naj kar pustim, da se sama utrudi in res nato za urco (ali urco in pol) zaspi, nato pa se zgodba ponovi. Res je, da jo vmes enkrat podojim, ker je (verjetno še) lačna, ostalo pa jo puščam, da se "zjoče". Je imela katera slučajno kakšen podoben problem in kako ga je rešila, kajti sama sem že brez energije in tudi utrujena ter brez volje zjutraj vstanem.

giaonhanquocte pravi ...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

FadoExpress là một trong những top công ty vận chuyển hàng hóa quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi đài loan uy tín, giá rẻ