Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

22. avgust 2008

Ultrazvok (UZ) kolkov

KATEGORIZACIJA KOLKA (OCENA):

Možne kombinacije ocen so: 00, 1A, 2A, 3A, 1B, 2B, 3B, 4, 2C, 2D, 2G. Nekatere najpogostejše so opisane v spodnji tabeli:

Vir: The Journal of Bone and Joint Surgery, 2000 (članek in tabela tipov kolkov)


Lestvica ocen merjenja razvoja kolka (ang. hip dysplasia) pa se giblje od 1 do 4 (oz. od I do IV):
-tip 1 - normalni kolki
-tip 2 - opazovanje (običajno je potrebno široko povijanje in ponoven ultrazvok pri starosti 3. mesecev)
-tip 3 in 4 - potrebna uravnava (opornica, šince ali ekstenzija-nategovanje)KDO OPRAVLJA PREGLED:
Presejalni ultrazvočni pregled kolkov izvaja specialist pediater neonatolog, zdravnik ortoped ali radiolog. Zdravnik, ki izvaja ultrazvočni pregled kolkov, mora imeti ustrezno znanje s področja ultrazvočne diagnostike kolkov, ki ga je pridobil v okviru obnavljanja zdravniške licence.


KDAJ:
Ob pregledu mora biti novorojenček star vsaj 24 ur. Prvi ultrazvočni pregled kolkov (UZ) se običajno opravi že v porodnišnici. Do prvega pregleda se priporoča fiziološko široko previjanje kolkov. Če je izvid dober lahko opustite široko previjanje, vseeno pa se je potrebno izogibati povijanju nog v stisnjen in iztegnjen položaj. Ponovni pregled pri slabše razvitih kolkih se navadno opravi v starosti 3. mesecev.

Običajno se predlaga široko povijanje za kolke, ki niso najboljša možna ocena 1A. Tako je lahko en kolk 1A (normalen) drugi pa morda dobi nekoliko slabšo oceno (npr. 2A, 1B...) in je zato kljub temu potrebno široko povijanje ali morda celo kakšen drug ukrep zdravljenja.

0 komentar (vpiši svoj komentar):

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.