2. oktober 2008

Teden dojenja

Od 1. do 7. oktobra je v Sloveniji teden dojenja. Svetovni teden dojenja pa je dva meseca prej in sicer od 1. do 7. avgusta (2. avgust pa se obeležuje kot mednarodni dan dojenja).

Letošnji moto svetovnega tedna dojenja "Podpora materam - vredna zlata". Zlati strandard - izključno dojenje v prvih šestih mesecih otrokovega življenja in zagotavljanje ustrezne dopolnilne prehrane ob nadaljevanju dojenja do otrokovega drugega rojstnega dne ali dlje.

Lanski "svetovni slogan" pa se je namreč glasil: "Prva ura reši milijon otrok". Dežele v razvoju imajo namreč visoko umrljivost dojenčkov zaradi slabšega dostopa do dobre zdravstvene oskrbe, izobraževanja bodočih mamic itd. V Sloveniji pa je bila lanska tematika tedna dojenja v spodbujanju prvega dojenja (v prve pol ure oz. vsaj uri po porodu). Matere pa naj bi svoje otroke dojile vsaj 6. mesecev.

V Sloveniji deluje tudi Društvo za podporo in pomoč doječim materam v okviru mednarodne organizcaije La Leche League International (LLLI), ki materam pomaga pri nasvetih za dojenje.

Prva objava 2.10.2007, Posodobljeno 2.10.2008

Ni komentarjev: