Domov | Vsebinska stran OTROČARIJE.NET Bodi obveščen ikona Dodaj med priljubljene (CTRL+D)

13. oktober 2008

Nosečnost po tednih - 33. teden


To vsebino lahko najdete na novem spletnem mestu Otročarije.net:


33. teden
-velikost: 43,7 cm, -teža: 1918 g
-razvoj: Otrok lahko prepoznava glasbo in si jo zapomni. V tem obdobju je količina plodovne vode (amnijska tekočina) na najvišji ravni in bo ostala taka do poroda. Maščobe se še kar naprej kopičijo, kar se odraža v dojenčkovi barvi kože, ki prehaja iz rdeče v roza barvo.
-mamica: Zatekanje nog je v tem obdobju normalno, vendar če imate ob tem še hude glavobole, bliskanje pred očmi, povišan krvni tlak, otekline, beljakovine v urinu in prekomerno težo lahko to kaže na preeklampsijo. Preklamsija se lahko pojavi v drugi polovici nosečnosti in lahko vodi v življensko ogrožujoče stranje - eklampsijo. Točen vzrok ni znan, je pa pogojen z imunskim odzivom matere.
Eklampsija je oblika epileptičnega napada, ki ga sprožijo bolezenski procesi zaradi nosečosti. Ob eklamptičnem napadu pride do izgube zavesti in spomina. Primerov eklampsije je v Sloveniji izredno malo (običajno pri nosečnicah, ki ne hodijo na redne kontrolne preglede), potrebno pa je takojšnje ukrepanje - prekinitev nosečnosti.

Video (33. - 36. teden)

3 komentar (vpiši svoj komentar):

Anonimni 16. junij 2009 14:30  

Meni noge v teh tednih (30.-34.) močno zatekajo do gležnjev navzdol. Spremlja jih tudi srbeč občutek in napetost kože. Kaj lahko storim, da zadevo ublažim?

Anonimni 16. junij 2009 14:31  

*OD gležnjev navzdol...(popravek)

Otročarije 17. junij 2009 08:53  

Priporoča se manj vnosa soli v telo, manj sedenja oz. sedenje z dvignjenimi nogami, več gibanja ...

Kontakt

Email - otrocarije@yahoo.com
© Otročarije 2007-2016
Celotna vsebina tega bloga (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati.
Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Priljubljene objave

Arhiv

  © Otročarije 2007-2015

Nazaj na VRH  

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Httpool in Adpartner, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.