13. oktober 2008

Nosečnost po tednih - 33. teden


To vsebino lahko najdete na novem spletnem mestu Otročarije.net:






33. teden

-velikost: 43,7 cm, -teža: 1918 g
-razvoj: Otrok lahko prepoznava glasbo in si jo zapomni. V tem obdobju je količina plodovne vode (amnijska tekočina) na najvišji ravni in bo ostala taka do poroda. Maščobe se še kar naprej kopičijo, kar se odraža v dojenčkovi barvi kože, ki prehaja iz rdeče v roza barvo.
-mamica: Zatekanje nog je v tem obdobju normalno, vendar če imate ob tem še hude glavobole, bliskanje pred očmi, povišan krvni tlak, otekline, beljakovine v urinu in prekomerno težo lahko to kaže na preeklampsijo. Preklamsija se lahko pojavi v drugi polovici nosečnosti in lahko vodi v življensko ogrožujoče stranje - eklampsijo. Točen vzrok ni znan, je pa pogojen z imunskim odzivom matere.
Eklampsija je oblika epileptičnega napada, ki ga sprožijo bolezenski procesi zaradi nosečosti. Ob eklamptičnem napadu pride do izgube zavesti in spomina. Primerov eklampsije je v Sloveniji izredno malo (običajno pri nosečnicah, ki ne hodijo na redne kontrolne preglede), potrebno pa je takojšnje ukrepanje - prekinitev nosečnosti.

Video (33. - 36. teden)

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Meni noge v teh tednih (30.-34.) močno zatekajo do gležnjev navzdol. Spremlja jih tudi srbeč občutek in napetost kože. Kaj lahko storim, da zadevo ublažim?

Anonimni pravi ...

*OD gležnjev navzdol...(popravek)

Otročarije pravi ...

Priporoča se manj vnosa soli v telo, manj sedenja oz. sedenje z dvignjenimi nogami, več gibanja ...