26. maj 2011

Pritožba za vrtec


Verjetno vam brezglavo iskanje vrtca, zasebnega varstva in varuške povzroča preglavice. V upanju, da bo vaša občina razumela problematiko lahko odločbi oz. sklepu vrtca tudi oporekate.

Predlog pritožbe za vrtec najdete tukaj: Pritozbavrtec.doc (32 KB).
Dopolnite ga in pošljite na upravo vrtca lahko pa tudi na občino ustanoviteljico vašega vrtca.

Leta 2010 je primanjkovalo prostora v vrtcih po skoraj celotni državi. V Ljubljani je bilo stanje takšno:

Št. prošenj 2009 Št. prošenj 2010
Prosta mestacca 2900 Prvo starostno obd.: 1996 mest
Drugo starostno obd.: 688 mest
Skupno prošenj6339 4801
Iz Ljubljane

4996 3058 (enega oba starša bivališče v Lj vsaj 15 mes. od 31.12.2008)
988 (ne izpolnjuje pogoja 15 mes.)
Izven Ljubljane1343 755
Presežek prošenj
Prvo starostno obdobje: 1996 prostih mest; 2243 vlog (v Lj vsaj 15 mes to je  247 otrok preveč), 1317 vlog  (ostali MOL), 598 vlog (izven Lj)
Drugo starostno obdobje: 688 prostih mest
298 vlog (v Lj vsaj 15 mes), 345 vlog (ostali)
Število prošenj se zelo verjetno je zmanjšalo zaradi uvedbe novega enotnega vpisa.


Objavljeno: 27.5.2008, Posodobljeno 9.5.2009, Posodobljeno 24.5.2010, Posodobljeno 26.5.2010

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Dragi Vsi,

dejstvo je, da omenjena problematika (pomanjkanje prostora v vrtcih) obstaja že več let. In zakaj se problem ne reši? Razlogov je več. Med glavnimi je seveda majhno volilno telo oškodovancev oziroma tistih, ki ne dobijo prostora v vrtcih. Politika/župani se vedno ženejo za volilci in v tem primeru zaradi premajhne koristi glede na vloženi denar nimajo interesa za odpravo problematike. Kaj v takem primeru storijo oškodovanci v drugih primerih nerešenih problematik. Organizirajo se in protestirajo. Verjemite mi, da bi protesti pred mestnimi hišami in Ministrstvom za šolstvo in šport ali Ministrstvom za družino... takoj razrešilo problematiko. Mediji, ki bi ponesli takšne proteste širni publiki v Sloveniji bi namreč naredili nepopravljivo škodo trenutni oblasti, če le ta ne bi tega problema kar se da hitro razrešila. Če ste prebrali rezultate ankete ta vikend v brezplačnem časopisu več kot 80% vprašanih podpira zagotovitev vrtcev za vse prositelje. Ko so izčrpane vse "normalne" oziroma dipolomatske poti, se lahko opremo le na proteste. Pa verjemite mi, da sem do sedaj vedno preziral takšno obliko izražanja nestrinjanja z mestno oziroma državno politiko. Veste kaj je najbolj žalostno? Da je nataliteta premajhna, država pa ne zagotovi rešitev eksistencilanih stisk mladih družin. Zato se nekateri ne poročajo več ali pa se celo ločujejo, da dobijo vrtec, manj plačajo za vrtec, ... Kje pa je cerkev, ki zagovarja oziroma spodbuja družino kot družbeno enoto tudi v sprevrženem kapitalističnem sistemu? Kam nas to vodi? V propad družbe? Mislim da ne. Rojevajo "zdrave" civilizacije, ki tudi poskrbijo za mlade družine in imajo zato visoko nataliteto. Ker so zdrave tudi mentalno, jim ni toliko mar za "kapitalistične vrednote" oziroma materialistične dobrine. Koliko slovencev bo torej sploh še v Sloveniji čez 100 let? Več kot sedaj, samo njihovi predniki ne bodo Slovenci. A je to slabo? Ne. Narava vedno poskrbi, da "nezdrave" oblike življenja izumrejo. Dovolj filozofiranja. Na ceste, da poskrbimo za rojstva oziroma nataliteto in bolj zdravo družbo!!! Pa ne pozabite, ne gre za protest proti trenutni politiki oziroma poziciji ampak tudi opoziciji, saj ima ta problematika že dolgo sivo brado.