11. september 2008

Nosečnost po tednih - 19. teden


To vsebino lahko najdete na novem spletnem mestu Otročarije.net:






19. teden

-velikost: 15,3 cm, -teža: 240 g
-razvoj: Otrokovo kožo prekriva puh (bele dlačice), ki otroka ščiti pred vplivom plodovne vode. Posteljica (placenta) še naprej raste in hrani otroka.
Če pričakujete dvojčke ste trenutno nekje na polovici nosečnosti.
-mamica: Opazile boste morda kakšne kožne spremembe, ki so hormonskega značaja in bodo po porodu izginile. Pojavijo se lahko lise na obrazu, srbeča in suha koža. Še posebno bodite pozorne na kožo trebuha, prsi, stegen in zadnjice. V obdobju nosečnosti posvetite tem predelom posebno skrb z losjoni, kremami in olji. Na koži lahko kljub dobri oskrbi nastanejo strije (pretrgana vlakna kolagena in elastina, ki se pojavijo sprva kot rdeče, kasneje pa svetlo obarvane proge).
Če še niste boste morda v tem obdobju začutili boste gibanje otroka. Nekatere "bolj suhe" mamice lahko to občutijo že v obdobju od 16. tedna nosečnosti, druge - predvsem prvorodke pa kasneje nekje do 20.-22. tedna. Gibanje boste občutile kot dviganje milnih mehurčkov ali kot metulja krilca. Morda boste sprva v dvomih, da gre morda za premike v črevesju, v poznejših tednih pa boste zagotovo čutili kaj je vaš otročiček.

Ni komentarjev: