20. april 2009

Ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka

Ministrstvo za finance zaradi javnofinačnega primanjkljaja razmišlja o ukinitvi pravice do brezplačnega vrtca za drugega in nadaljne otroke, ki jo je lani uvedla prejšnja vlada.
S tem bi vlada "prihranila" 14 milijonov evrov, poleg tega pa bi s predvideno ukinitvijo toplega obroka za dijake "prihranili" še dodatnih 43 milijonov evrov.
Vir: RTV SLO

Kaj menite o tem ukrepu vi? Je bil lanski vladni ukrep smiselen ob dejstvu, da veliko občin ne zagotavlja dovolj vpisnih mest v vrtcih za vse otroke, zaradi česar mnogi starši v vrtec ne morejo vpisati niti prvega otroka?
Komentarje lahko anonimno zapišete pod tem prispevkom.

21.4.2009
Po burnem odzivu strank in javnosti se je minister za finance Franc Križanič odločil da vladi ne bo predlagal ukinitve brezplačnega vrtca, prav tako toplega obroka za dijake.

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

Brezplačen vrtec za drugega otroka se mi je že v začetku zdel popolna bedarija. Ne samo zato, ker imam dva šoloobvezna otroka v "brezplačni" šoli, tretjega pa v jaslih in mi ne pride v poštev, ampak tudi zato, ker v državno blagajno dajemo denar vsi, korist imajo pa le nekateri. Drugi otrok zastonj, prvi pade v en razred nižje in ponavadi je to II. starostna skupina, ki je bistveno cenejša, zadetek v polno za nekatere v nulo. Itak imajo ti še več točk pri vstopu v vrtec, zvisijo spet tisti z enim vrtčevim otrokom. In najbolj se (povem iz izkušenj) ti pritožujejo čez vlado z zelo nesramnimi komentarji, ker jim je še za prvega otroka "težko" plačevati. Janša je pa itak vladal v razcvetu in naredil vse za pridobivanje volilcev s sloganom "naj se cedita med in mleko". Kar pa vemo, da je tega konec. In tudi Janša ne verjamem, da zna čarati.

Anonimni pravi ...

Definitivno je sistem vrtec preveč diskriminatoren.
1. občine ne omogočajo obiskovanja vrtca za vse otroke (zakon govori drugače)
2. sistem plačevanja in olajšav je splošno nepravičen (starši z višjimi dohodki prejemajo manj doklad, plačujejo več za vrtec, kar pomeni, da se v določi meri družinski dohodek med posameznimi družinami izenačuje, kar je neumnost, za socialno šibke sloje mora bit to rešeno drugače. VRTEC je storitev, ki za moje pojme ne bi smela imeti različne cene glede na "naročnika"!)
3. Če nisi ravno rekorder potem omenjena bonitetea niti ni dolgo aktualna (primer; 2. otrok se rodi ko je 1. star 3 leta, pomeni, da bosta v najboljšem primeru skupaj v vrtcu 2 leti)

Brane Golubović pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Brane Golubović pravi ...

Ta informacija o ukinitvi brezplačnega vrtca za drugega in nadaljnje otroke hkrati vključene v vrtec mi kaže na to, da tudi tej vladi ni prioriteta reševanje težav v predšolski vzgoji. Mimogrede sistem financiranja predšolske vzgoje je še iz leta 1996, ko je bila potreba po vrtcih bistveno manjša.
Sam že ob sprejemu tega ukrepa nisem bil navdušen nad njim ker je diskriminatoren in država plača samo delež staršev, delež občin ostaja nespremenjen. Osebno zagovarjam stališče, da morajo imeti vsi otroci od vrtca do fakultete enake možnosti ne glede na finančni status njihovih staršev. Zato sem vladi pisno že dvakrat predlagal (prejšnji in sedanji), da izenači način financiranja predšolske vzgoje z načinom financiranja osnovnega in srednjega šolstva ter visokošolskega študija. Torej, da država tudi za predšolsko vzgojo nase prevzame stroške dela kot pri osnovnem, srednjem in visokem šolstvu, občine in starši pa bi nosili stroške materiala, storitev in živil. Kot je znano, danes celotno breme predšolskega varstva nosijo občine in starši, država pa manjšemu delu staršev sofinancira ceno za drugega in nadaljnje otroke, ki so hkrati vključeni v vrtec.
S tem ukrepom bi se na strani občin sprostila zadostna sredstva za nove investicije v predšolsko varstvo, kot tudi v osnovno šolstvo. Tako lahko država ukine »miloščino« iz svojega proračuna, ki jo namenja občinam za investicije gradnjo vrtcev (1,6 mio €) in osnovne šole (14 mio €).
Država mora enkrat zelo odkrito odgovoriti vsem staršem na vprašanje, ali je reševanje problematike predšolskega varstva ena izmed njenih prioritet ali ne. Po zadnjih razmišljanjih Ministrstva za finance, da ukine brezplačni vrtec za drugega in nadaljnje otroke hkrati vključene v vrtec zaradi javnofinančnega primanjkljaja, pa mi postaja jasno, da tudi pri nekaterih v tej vladi ni želje po iskanja rešitev, ki bi omogočile vključenost v organizirano predšolsko varstvo za vse otroke po sprejemljivi ceni. Žalostno.

Brane Golubovič
www.brane-golubovic.com

p.s. po pomoti zbrisal komentar