17. april 2012

Zaprti vrtci na dan stavke 18.4.2012

Navajamo vam le nekaj vrtcev, ki so se na spletnih straneh obvestili starše:

Zaprti bodo naslednji vrtci
-Brezovica,
-Domžale,
-Horjul,
-Kidričevo
-Mirna Peč,
-Polzela,
-Semedela,
-Stari trg pri Ložu
...

Minimum delovnega procesa oz. na podlagi prijav bodo odprti naslednji vrtci:
-Idrija, Gorje,
-Jesenice,
-Naklo,
-Nova Gorica,
-Novo mesto,
-Sežana
-Tržič
-Železniki
...

V izrednih primerih (starši samohranilci, v primeru nenadne izgube službe, nesreče in smrti) bodo stavkajoči poskrbeli za tiste otroke, ki bi se sicer znašli v tveganih razmerah z vidika varnosti otroka. 



OBIČAJNO OBVESTILO STARŠEM

Spoštovani starši!


Slovenski javni vrtci so med najkakovostnejšimi v Evropi. Ukinitev normativa za heterogene oddelke, zmanjšanje skupne prisotnosti vzgojiteljice in njene pomočnice v oddelku, povečana obremenitev vzgojiteljic in dvig normativov na prvi in drugi starostni stopnji − tudi za kuharice, tehnično, administrativno in računovodsko osebje −, kot je predlagano v vladnih ukrepih, to težko in skozi dolga leta pridobljeno kakovost ogrožajo. Nekaj sto zaposlenih v vrtcih bo izgubilo službo, plače se bodo znižale, obveznosti pa povečale. Ob predlaganih posegih preprosto ni mogoče, da bi vrtci ostali enako kakovostni, kot so zdaj. Zaposleni predlagane ukrepe zavračamo.


Za stavko smo se odločili zaradi grobega poseganja vlade v kakovost predšolske vzgoje v slovenskem prostoru in varnost otrok. Ukrepi, ki jih vlada vpeljuje na področju predšolske vzgoje, so:
• povečanje števila otrok v oddelkih,
• nižanje hkratne prisotnosti strokovnih delavcev v oddelku,
• dvig normativov za kuharice, tehnično, administrativno in računovodsko osebje.
Spoštovani starši, prosimo vas, da nas podprete pri našem prizadevanju za ohranitev kakovostnih javnih vrtcev v Sloveniji.


Ker vlada vztraja pri razgradnji socialne države, pri slabšanju pogojev za delovanje javnih vrtcev, smo se odločili za stavko, s katero izražamo nestrinjanje s predlaganimi ukrepi. To je zadnje, kar imamo zaposleni na voljo, da za dobro vseh nas preprečimo nesprejemljive ukrepe.


Prvi dan stavke, 18. aprila letos, bodo zaprti tudi vrtci. Zavedamo se, da vas bo stavka prizadela. Iskreno se vam opravičujemo in vas prosimo za razumevanje!

Stavkovni odbor SVIZ

Ni komentarjev: