23. avgust 2015

Prvič v šolo - spremljanje, jutranje in popoldansko varstvo

SPREMLJANJE V ŠOLO IN IZ NJE
Upoštevati je potrebno pravila hišnega reda šole. Običajno učence 1. in 2. razreda v šolo in iz nje obvezno spremljajo starši oz. druga oseba, ki so jo za to pooblastili starši in o tem pisno obvestili razrednika.
V prometu je obvezna rumena rutica in spremstvo staršev, kar določa 87. člen Zakona o pravilih cestnega prometa.
(3) Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje nositi poleg odsevnika nositi tudi rumeno rutico, nameščeno okoli vratu.
(7) Otroci morajo imeti na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter domov spremstvo polnoletne osebe. Spremljevalci so lahko tudi otroci, starejši od 10 let in mladoletniki, če to dovolijo starši, skrbniki oziroma rejniki otroka. Otroci, ki obiskujejo prvi razred osnovne šole, lahko prihajajo v območju umirjenega prometa in v območju za pešce v šolo tudi brez spremstva, če to dovolijo starši, skrbniki oziroma rejniki. 

JUTRANJE VARSTVO IN POPOLDANSKO VARSTVO
Normativ za oblikovanje skupine jutranjega varstva je 28 učencev. Skupina za jutranje varstvo se oblikuje, če je vanjo vključenih najmanj 10 učencev 1. razreda, v podružnicah šol na območju s posebnimi razvojnimi problemi pa najmanj 5 učencev 1. razreda.

Normativ za oblikovanje oddelka podaljšanega bivanja (PB) je 28 učencev. Če so v oddelku PB učenci iz dveh razredov, je normativ 24 učencev, če so iz treh in več pa je normativ 21 učencev. Šola lahko te normative poveča za največ dva učenca, če pridobi soglasje ministrstva. Oddelek PB se oblikuje, če je prijavljenih najmanj 16 učencev, v podružnicah šol na območju s posebnimi razvojnimi problemi pa najmanj 10 učencev.
V času podaljšanega bivanja se učenci učijo, opravljajo domače naloge in druge obveznosti in sodelujejo pri kulturnih, športnih, umetniških in drugih dejavnostih.

Poglejte si še: Šolska torba ali šolski nahrbtnik

Objavljeno: 1.9.2013, Posodobljeno 24.8.2014, 23.8.2015

Ni komentarjev: