4. december 2007

Nega popka pri novorojenčku

Za čiščenje popka potrebujemo:
-zložence (gaze) 5x5 cm
-fiziološko raztopino ali tudi 70% alkohol
-vatirne palčke (uporabljamo kasneje ko je popek zaceljen)

Ko popek še ni zaceljen je rana še sveža in obstaja možnost infekcije. Plastična plenica naj bo zavihana tako, da bo popek v kontaktu le z klasično polikano in s tem razkuženo plenico (en mesec). Prvi mesec novorojenčkovo perilo peremo ločeno od ostalnega perila, z dodatnim izpiranjem in dokler se popek ne zaceli je potrebno vso perilo tudi polikati.

Postopek:
1. obdobje: popek je še prevezan z vrtvico
Primemo za vrvico in obrišemo s svežim pokapanim zložencem okrog popka. Postopek po potrebi ponovimo z novim zložencem. To storimo trikat dnevno ali po kar ob vsakem previjanju.

2. obdobje: odpadel popek
Z levim palcem in kazalcem razpremo predel popka. Nato temeljito obrišemo z pokapanim zložencem s krožnim brisom po popku. Postopek po potrebi ponovimo z novim zložencem. To storimo trikat dnevno ali po kar ob vsakem previjanju.

3. obdobje: popek je zaceljen
Očistimo ga s pokapano vatirano palčko vsakič po kopanju.

Kopanje dojenčka je možno šele po nekaj tednih, ko se zaceli popek. Prvo kopanje opravi patronažna sestra, ki obišče dojenčka takoj po prihodu iz porodnišnice (ponekod je potrebno takoj po prihodu domov oz. naslednji dan poklicati v zdravstveni dom, da pride patronažna sestra).

Ni komentarjev: