10. februar 2008

Recept za torto v obliki zajčka, medvedka in metuljčka

Doma izdelana tortica je slajša, poleg tega boste kot "slaščičarski mojster" v središču pozornosti poleg slavljenca tudi vi.

Recept za biskvit (tortno osnovo):
5 jajc
25 dag sladkorja

25 dag moke

1 pecilni prašek

1 dl
vode
1 dl
olja

Rumenjake in sladkor stepemo, dodamo vodo in olje, nato še moko s pecilnim praškom in na koncu vmešamo sneg vseh beljakov.

Pečemo v okroglem pekaču (premer 24 cm) v ogreti pečici na 180°C 40 minut.

Opomba: To je osnovni recept za manjšo torto. Če hočemo speči večjo, damo več jajc in za vsako jajce 5 dag sladkorja in 5 dag moke.

Kakšen tortni namaz boste uporabili je stvar okusa.

Primer 2 različnih namazov:
-čokoladna "šlag krema iz vrečke" (zelo podobno kot če smetani dodate kremfix in čokolado), kateri dodate narezane višnje
-kuhan vanilijev puding z narezanimi marelicami.


ZAJČEK:

Potrebujemo dva biskvita. Lahko naredimo en temen biskvit (pri izdelavi biskvita odvzamemo 5 žlic moke in dodamo 5 žlic kakava), da dobimo lepe sloje.


MEDVEDEK:


Modelček Medvedek lahko kupite npr. v specializirani trgovini za slaščičarje v Ljubljani, Brnčičeva - Pekarna Vrhnika (poleg vseh drugih, ki jih je mogoče kupiti). Prednost modelčkov je da so na dnu reliefni in imajo nakazane oči, usta, ipd. Na žalost so modelčki dokaj nizki, po originalnem receptu se pečen biskvit prereže samo enkrat. Če želite višjo tortico specite dva biskvita v modelčku, le da en vrhnji del medvedka zavržete oz. ga uporabite za kaj drugega.
Okraševanje zahteva čas in nekaj truda, ampak s potrpežljivostjo se da tudi v prvem poizkusu naredi prikupnega medvedka (glej sliko)


METULJČEK:

Spečemo okrogel biskvit, ga prerežimo čez polovico in vsako polovico obrnemo za 180°. Nekaj spretnosti z okraševanjem in naredimo torto v obliki metuljčka.


Namigi:
-Pekač namažemo samo po dnu, ob strani ne mažemo, ker se sicer biskvit na sredini preveč izboči (ne velja za modelček, kjer je potrebno cel model premazati z margarino za peko in posuti z moko).
-Torto osnovo razrežite z zato predvidenih lokom s kovinsko nitko (dobite ga v vsaki bolje založeni živilski trgovini); naredite to preden biskvit razrežete na posamezne dele (primer zajčka)
-Smetano obarvajte na "naraven" način:
- pesin sok (roza)
- čokolada v prahu (svetlo rjava)
- kakav (temno rjava do "črna"; odvisno od količine dodanega kakava)

Ni komentarjev: