1. februar 2008

Vzpodbujanje čustvenega razvoja, komunikacije in gibanja (6.-12. mesec)

6.-12. mesec

Čustven razvoj:
-Otrok postane izrazito navezan na starše (običajno najbolj na mamo), zato se morda ne bo hotel ločiti od vas. Pomagajte mu pri tem tako, da mu poveste zakaj morate oditi in ga pustite pri ljudeh, ki jih pozna. Igrajte se skrivalnice, preko igre bo otrok dojel da to da vas ne more videti še ne pomeni, da ste za vedno odšli.
-Močna jeza pri ljudeh ga lahko prizadane. Izogibajte se močnim čustvenim reakcijam jeze in ga pomirite, če to tega pride.
-Ljubezen in čas, ki mu ga namenite, zanimanje za njegovo početje in vzpodbujanje njegove radovednosti dviguje otrokovo samozavest.

Komunikacija:
-Odzivajte se na njegove glasove in zanimanja. Pogovarjajte se z njim, pojte, dajte smisel njegovemu »ščebetanju«... Pripovedovanje oz. branje zgodb, ponavljanje imen stvari in ljudi bo vzpodbudilo otrokov govor.

Gibanje:
-Igranje s čistimi predmeti v vašem stanovanju (lončki, žlice, pokrovke, posoda; čisto mogoče tega ne boste dopustili zato mu pač privoščite druge igrače) odpiranje in zapiranje vrat, razmetavanje in razporejanje predmetov, hranjenje z rokami...na ta način se otrok uči in izboljšuje ročne spretnosti.
-Dovolite da se prosto giba in igra v varnem okolju (vsak pri besedi prosto pač postavi lastne omejitve, kaj bo otroku dovoli in česa ne).

Oglejte si še razvoj še za ostala obdobja: Vzpodbujanje čustvenega razvoja, komunikacije in gibanja



Ni komentarjev: